Policie by do konce roku měla vyřešit únik informací z kauzy Pandur

05.12.2011 8:26

Policie bude únik informací při prověřování zakázky na nákup transportérů Pandur řešit do konce roku. Žalobce opět o měsíc prodloužil lhůtu. Ta tentokrát vyprší 31. prosince. Do té doby by vyšetřování mělo být definitivně uzavřeno. ČTK to v pondělí řekl státní zástupce ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství Rostislav Bajger.

Policie by do konce roku měla vyřešit únik informací z kauzy Pandur

Vyšetřování mělo být původně ukončeno už 2. října. Tehdy ale Bajger lhůtu poprvé prodloužil o měsíc. Ani 2. listopadu ale policie práci nedokončila. "Požadovali jsme ještě určité listinné materiály. Ty nám ale byly doručeny pozdě a nebyly ještě zanalyzovány," řekl Bajger. Proto mu policejní vyšetřovatel v pátek předložil žádost o další prodloužení lhůty. "Vyhověl jsem. Do konce roku by ale vyšetřování mělo být ukončeno," řekl.

Rakouský svědek Szücs měl zůstat utajen

Deníky Mladá fronta Dnes a Právo 11. května zveřejnily výpověď rakouského manažera Stephana Szücse, utajeného svědka v případu údajně předraženého čtrnáctimiliardového nákupu obrněných vozů Pandur pro českou armádu, v němž může jít o vysoké úplatky. Szücs prý uvedl, že si přítel bývalého premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík na sklonku roku 2007 řekl o úplatek půl miliardy korun jako provizi za uskutečnění obchodu.

SLEDUJEME Kauza Pandur 

Vedení Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) dalo podle mluvčí Heleny Markusové 13. května příkaz Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci, aby úniky informací prověřilo. Pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula ale už dříve vyloučil stejně jako Markusová, že informace unikly z jejich úřadu. Rampula také řekl, že do styku se spisem mohli přijít dva žalobci z jeho úřadu a jeden z NSZ. Vyslechnout svědka se do Rakouska vydali koncem letošního března vyšetřovatel František Zahálka, doprovázený vrchními státními zástupci Ladislavem Letkem a Marcelou Kratochvílovou, napsal už dříve Respekt.

Po zveřejnění Szücsova jména odmítají vypovídat i další svědci

Podle týdeníku vyvolalo zveřejnění Szücsova jména v médiích v Rakousku zděšení tamních policejních a justičních institucí. Svědek se prý ze strachu z pomsty za svou výpověď skrývá a není jasné, zda své svědectví zopakuje před případným soudem. Navíc ve vyšetřovacím spisu rakouské policie vypovídalo více utajených svědků, kteří prý odmítají svou výpověď opakovat.

Česko-rakouský policejní tým začal vyšetřovat nákup obrněných transportérů Pandur v polovině loňského července. Úkony trestního řízení byly zahájeny pro podezření ze spáchání trestného činu pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě.

O nákupu 199 pandurů s opcí na 35 dalších v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun rozhodla v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele - rakouské firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun. Smlouva na dodávku vozidel byla podepsána na jaře 2009.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…