Rakušan vypovídá: Dalík chtěl půl miliardy za pandury

10.05.2011 23:46

AKTUALIZOVÁNO Blízký spolupracovník expremiéra Topolánka Marek Dalík popírá, že by si řekl v souvislosti s pandury o úplatek.

Rakušan vypovídá: Dalík chtěl půl miliardy za pandury

Rakouský občan Stephan S., exzaměstnanec firmy Steyr, měl podle deníku Právo při výslechu rakouské policie uvést, že v listopadu 2007 požadoval tehdejší blízký spolupracovník premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík 18 miliónů eur (asi půl miliardy korun) za to, že česká vláda bude pokračovat v projektu nákupu obrněných vozů Pandur.



"Rozhodně jsem po nikom žádné peníze nepožadoval," popřel Právu informace Marek Dalík a postěžoval si, že se informace dostala do médií. Potrvrdil ale, že se zúčastnil dvou neformálních schůzek s dodavateli Pandurů, s nimiž se předem neznal.

Tři krát šest je osmnáct

Rovněž deník MF Dnes upozornil na zvrat v celém případu a slova vysokého manažera rakouské zbrojovky Steyr potvrdil.

"Řekl nám, že pokud máme zájem o pokračování projektu, bylo by nutné zaplatit třikrát šest milionů eur," citoval deník manažera, jenž měl dodat: "Požádal jsem jej, aby to nějak blíže vysvětlil, protože hovoří o enormní peněžité částce za velmi nejasné plnění. On v podstatě ještě jednou řekl totéž. Rozhovor trval asi deset minut."

Podle deníku MF Dnes se výslechu kromě rakouských vyšetřovatelů účastnili i jejich čeští kolegové. Mělo to být 25. března ve Vídni.

Vše o Kauze Pandur

Dalík měl zástupcům zbrojařů sdělit, že česká veřejnost vnímá projekt negativně, neboť se jí jeví jako předražený a podezřelý kvůli tomu, že byl schválen kabinetem Jiřího Paroubka v době, kdy už bylo po volbách v roce 2006.

Dále čtěte:
Mladá fronta trefila kozla, řekl Paroubek o kauze Pandur
Korupci popírá Šedivý, Kühnl i Gross 
Za kauzou Pandur stojí Kalousek, spekuluje Paroubek

"Redakci Práva není známo, zda verzi Stephana S. potvrdili další dva účastníci schůzky ze strany dodavatele, kteří byli údajné žádosti Dalíka o peníze přítomni," uvedl s předstihem server Novinky.cz.

Paroubek: Za to nemůže naše vláda, ale ta Topolánkova

Sám expremiér Jiří Paroubek odpovědnost za předražený kontrakt opakovaně odmítá. „Zveřejněný dopis bývalého generálního tajemníka NATO Robetsona vyzdvihl výběrová řízení na obrněné transportéry jako příklad průhledného a férového tendru," zareagoval v listopadu loňského roku pro ParlamentníListy.cz bývalý premiér Jiří Paroubek na jadrný dotaz čtenáře, zda za "bordel s Pandury" nese vinu i jeho vláda. 

„Nepochopitelné bylo to, že Topolánkova vláda změnila již uzavřený kontrakt na dodávku Pandurů. Snížení počtu dodávaných obrněnců mě nemrzí. Co je však vážné, to je razantní zvýšení jejich ceny," upozornil Paroubek. Více: Za ten bordel může Topolánek, naznačil Paroubek čtenáři

Několikaleté tanečky kolem nákupu obrněných transportérů Pandur zpečetil 13. března 2009 tehdejší náměstek ministryně obrany Martin Barták, který kontrakt na 107 transportérů za 14 miliard korun podepsal.

Hájil se tím, že ho pověřila tehdejší ministryně Vlasta Parkanová, kterou však prý ani jeho podpis nezbavuje odpovědnosti za výsledný kontrakt. Bartáka se zastával ministr financí Miroslav Kalousek.

Sledujeme Kauzu Pandur

„Všichni ministři Topolánkovy vlády pak hlasovali pro minimalizaci škod této zakázky," zdůvodňoval loni Kalousek upravenou podobu kontraktu s tím, že původní dohodu uzavřel právě Paroubek a jeho ministr financí Bohuslav Sobotka. Ten je nyní šéfem ČSSD.


Psali jsme:
Pandury? Parkanová obvinila Topolánka, Paroubek Kalouska
U Moravce hledali zlého čaroděje. Barták to není, tvrdil Kalousek 
Vesecká varuje: Beze mě nemusíte kauzu pandurů vyřešit
Kauzu pandurů řádně prošetříme, slibuje Kovářová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…