Úředníci udělali chyby za 400 milionů. Vymáhání náhrady jim nehrozí

05.12.2011 9:54

Úředníci ministerstva spravedlnosti udělali chyby za 400 milionů během čtyř let. Stát je musel vyplatit poškozeným lidem. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Informuje o tom deník Právo.

Úředníci udělali chyby za 400 milionů. Vymáhání náhrady jim nehrozí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

V poslední době se situace prý ještě zhoršila. Kontroloři zaznamenali skok z 88 milionů odškodnění zaplaceného v roce 2009 na 133 milionů v roce 2010.

Stát nevymáhá náhrady na chybujících úřednících

„V kontrolovaném období (2007 až 2010) uhradilo ministerstvo spravedlnosti 4502 případů odškodnění. Pouze v 17 případech v celkové částce 7 999 598 Kč byl uplatněn nárok na náhradu škody proti odpovědným osobám (regresní úhrady). Uplatněné regresní úhrady tak tvoří pouze 0,37 procenta z celkového počtu případů," stojí podle Práva ve zprávě NKÚ.

Úředníci NKÚ se zaměřili na 128 případů, ve kterých se vyplatilo 57 milionů korun odškodnění. Do letošního května přitom viníci zaplatili jen v osmi případech. Státu se tedy vrátilo jen 5,4 milionů korun.

Náhradu škody stát po vinících často vůbec nechce. Podle deníku Právo může hrát roli i suma, kterou má ministerstvo spravedlnosti vyčleněnou v tzv. všeobecné pokladní správě. Odtud si jí může vyžádat na vyplacení odškodnění a ministerstvo financí mu je poukáže.

Účet na vyplácení odškodnění je pravidelně v převisu

Stát tedy počítá s drahými chybami svých úředníků, soudců, notářů nebo exekutorů. V minulých letech měl na ně vyhrazeno víc, než bylo skutečně nutné. V loňském roce to bylo navíc téměř 30 milionů korun.

Situaci „napomáhá" také třináct let starý zákon, který pouze umožňuje vymáhat náhrady za pokuty. Poslanci TOP 09 proto chtějí navrhnout změnu, aby se z možnosti žádat peníze zpět stala povinnost.

„U soudů je nejčastěji důvodem odškodnění dlouhá doba řízení. A to není vždy chyba soudu," vysvětlil prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník, který je předsedou soudu ve Žďáru nad Sázavou.

„Odpovědnost je předně na státu, který má zajistit rychlý výkon spravedlnosti. Na našem soudu máme meziroční nárůst sporné agendy oproti loňsku o 38 procent a nepřibyla nám ani noha. Je věcí státu, kolik lidí a peněz dá do justice," řekl Právu.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…