Polčák: Zaslechl jsem, že mám být ministrem kultury. Oficiálně ne

06.12.2011 12:42

Ministr kultury Jiří Besser (nestr. za TOP 09) má podle informací médií odejít z vlády. Jak ParlamentníListy.cz zjistily, již kolují spekulace o jeho nástupci. Má jít o mladého poslance Stanislava Polčáka (TOP 09). "Tyto spekulace dorazily i ke mně," řekl v úterý ParlamentnímListům.cz. Redakci také vysvětlil, proč by se ministrem mohl a možná i měl stát právě on.

Polčák: Zaslechl jsem, že mám být ministrem kultury. Oficiálně ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

Pod ministrem kultury Jiřím Besserem se houpe křeslo. Poté, co se ukázalo, že vlastní s odsouzeným podnikatelem Pavlem Hráchem společnost Comoros Group s milionovou investicí do bytu na Floridě, se k němu negativně začali stavět nejen členové ostatních, ale i vlastní strany.

  • Více k ministru Jiřímu Besserovi ČTĚTE ZDE
  • O jeho rezignaci hovoří i šéf STAN Petr Gazdík. "Je nepřípustné, aby se ministr stýkal s takovými lidmi (Pavel Hrách a další, pozn. red.)," řekl v úterý šéf poslaneckého klubu TOP 09 a hnutí Starostů a nezávislých Petr Gazdík. Právě za ně je Besser ve vládě.

    Gazdík: Nabídku Bessera oceňuji

    "Oceňuji, že nabídl svou funkci k dispozici. Nabídka bude zvážena," uvedl v reakci na Besserovo prohlášení, že je za své pochybení připraven nést důsledky.

    Na cestě s ministrem Besserem. Bez majáčku by to nešlo

    Místo Bessera by do vedení resortu kultury měl být dosazen poslanec Stanislav Polčák (TOP 09). "Tyto spekulace dorazily i ke mně," řekl v úterý ParlamentnímListům.cz údajný budoucí ministr kultury. "Žádnou oficiální nabídku jsem nedostal. Nebudu tančit na problému pana ministra, kterého si opravdu vážím," dodal pro redakci.

    Gazdíkova nabídka?

    Z jakého zdroje se o svém údajném vládním angažmá doslechl, ale komentovat nechtěl. Na dotaz, zda to bylo právě od šéfa STAN Gazdíka, se pouze výmluvně usmál. "Nezlobte se, v této fázi to nebudu komentovat," odvětil poté.

    Čtěte více:

    Besserův podílník byl odsouzen za korupci, píše server

    Problém ministra kultury: Podíl ve firmě, který nepřiznal

    Besser se brání. Benešovy dekrety nebudou prolomeny

    Kultuře rozumím, hájí se právník Polčák

    Co se týče jeho kompetence pro výkon šéfa kultury, byl mnohem výrečnější. "Jsem členem podvýboru pro kulturu, jako právník jsem  se zabýval církevními restitucemi, aktivně jsem se podílel na kulturní legislativě. Přehled o kulturním dění mám," vysvětlil svůj profesní základ pro výkon funkce Polčák.

    Hrách, s nímž měl Besser firmu, byl odsouzen dvakrát

    Sám však doufá, že se Besser ještě u kormidla udrží. "Pan ministr vykonal mnoho dobrého, snad bude mít možnost to dotáhnout do konce. Církevními restitucemi počínaje, Státní operou konče," vyslovil své přání Polčák.

    Besser to prý podcenil. Měl jednat rychleji

    I přesto přiznává, že Besserův postup co se kauzy bytu na Floridě týče nebyl příliš šťastný.  "Pan ministr podcenil časovou souslednost. To, o čem se mluví teď (výpovědi pana Hrácha, Konšela, pozn. red.), se mělo objevit už druhý den, ne po týdnu," řekl redakci údajný budoucí ministr.

    Více:
    Další ministr z kola ven. Besser by měl rezignovat, říká Paroubek

    O jeho budoucím angažmá se  zřejmě mluví nejen v okolí šéfa STAN Gazdíka. Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová sice nechtěla tyto informace komentovat, naznačila ale, že nemusí být mylné.

    Langšádlová nechce mluvit. Ale ví, že o korupci nejde

    "Nezlobte se, pan ministr tady není (Besser je na pracovní cestě ve Vatikánu, pozn. red.), teď to nemohu jakkoliv komentovat," řekla ParlamentnímListům.cz Langšádlová. To, že ministr Besser neuvedl svůj podíl ve firmě Comoros Group považuje za chybu, nicméně ne tak velkou, aby měla ohrozit jeho pozici. "Není to korupční kauza," zdůraznila rozdíl oproti aférám jiných odejitých ministrů.

    Drábek: Nic nevím

    Další Besserův partajní kolega, šéf resortu práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, kterého se redakce dotázala, zda o údajné plánované výměně na postu ministra kultury ví, uvedl, že o plánované změně nic neví. "Takové informace nemám," sdělil výmluvně.

    Rezignace do konce roku?

    Sám Besser vzkázal v souvislosti s gradací své kauzy toto: "Trvám na tom, že účast ve společnosti Comoros Group jsem opomněl napsat do majetkového přiznání, protože z této společnosti jsem nikdy neměl žádný majetkový prospěch a ani byt na Floridě není můj. Jsem připraven rezignovat po předložení zákona o majetkovém vyrovnání do vlády, do konce prosince. Pokud by se prokázalo, že jsem při vysvětlování lhal."

    Budoucnost Besserova vládního osudu bude zřejmě známa již brzy. Už v pondělí se sejde předsednictvo STANu. V tu dobu už bude ministr také zpět ze své vatikánské cesty.

    Více čtěte:

    Ministr Besser: O nic nešlo, jen jsem pomohl příteli 

    Besser bude vysvětlovat kontakty na odsouzeného podnikatele

    Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Jana Šulcová

    Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

    Jak je to s tou výjimkou?

    I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

    4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

    Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…