Poslanci začali jednat o přímé volbě prezidenta. Debatu přerušili do pátku

07.12.2011 12:05

Sněmovna se začala zabývat vládním návrhem na zavedení přímé volby prezidenta. Zákonodárci ale debatu o zákonu přerušili a to na návrh předsedy poslanecké frakce ČSSD Jeronýma Tejce do pátku.

Poslanci začali jednat o přímé volbě prezidenta. Debatu přerušili do pátku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

O to, aby se dnes o přímé volbě hlavy státu ve sněmovně jednalo, požádali poslanci z ČSSD při debatě o změnách programu. Sněmovna byla 101 hlasy pro.

Návrh nyní poslanci projednávali ve druhém čtení, kdy mohou předkládat pozměňovací návrhy. Ty ale přednesla jen opoziční ČSSD. Zástupci parlamentních stran o nich budou ještě jednat na společné schůzce. 

Mezi koalicí a opozicí totiž ještě nepanuje o ústavní předloze o přímé volbě hlavy státu shoda. Právě proto se ještě uskuteční další jednání. Prozatím zákonodárci debatu o přímé volbě přerušili a to na návrh předsedy poslanecké frakce ČSSD Jeronýma Tejce do pátku. Podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury bude možné dál předkládat nebo upřesnit pozměňovací návrhy. Závěrečné schvalování ústavní předlohy by se mělo uskutečnit ve sněmovně příští týden ve středu.

Návrh zákona představil ve sněmovně ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Kromě jiného řekl, že pozměňovací návrhy od ČSSD nevyřeší vládní návrh. "Omezení imunity prezidenta, v tom problém nevidím," uvedl. Ani úpravy kolem jmenování členů bankovní rady ČNB podle něj nejsou problémem. "Ta úprava tady je možná. Je třeba však veřejnosti říci, že současný způsob jmenování bankovní rady také nečiní v praxi nějaké problémy," podotkl.

Také upozornil, že koalice vedla dialog s opozicí velmi korektně. "My jsme se snažili najít kompormis, ale ten vládní návrh je poměrně komplexní," zdůraznil ministr spravedlnosti.

Sociální demokraté totiž podali tři pozměňovací návrhy. Tykají se omezení prezidentovy pravomoci rozhodnout o nezahájení nebo přerušení trestního stíhání. Nutný by byl podpis premiéra nebo pověřeného ministra. Jen na dobu výkonu funkce chce ČSSD omezit prezidentovu imunitu, což by se ale nevztahovalo na nynějšího prezidenta Václava Klause. V případě jmenování členů bankovní rady navrhla ČSSD dvě možnosti. Podle první z nich by byl nutný souhlas Senátu, pro druhé podpis premiéra.

"Jsme schopni a ochotni podpořit všechny tři podmínky," uvedl k tomu Stanislav Polčák (TOP 09 a Starostové). Je ale podle něho nutné najít kompromis s dalšími stranami a ČSSD by měla zvážit, zda bude trvat na všech. V konečnou shodu nad návrhem věří také vicepremiérka Karolína Peake (VV).

SLEDUJEME téma přímá volba

K přijetí ústavní předlohy potřebuje koalice i hlasy opozice. Zbývá ale vyřešit již zmiňovaný požadavek ČSSD, aby byli členové bankovní rady České národní banky jmenováni po souhlasu Senátu, jako to platí v současné době pro ústavní soudce. Koalice se tomu ale brání. 

Vláda navrhla v ústavní novele pouze změnit mechanismus výběru hlavy státu, kterého by do budoucna místo členů parlamentu mohli vybrat všichni voliči podobným systémem, jakým volí senátory. 

Včera se nad zákonem dohadovali představitelé vládní koalice i opoziční ČSSD. Schůzku svolal premiér Petr Nečas. Zástupci měli získat podporu pro návrh v obou komorách parlamentu a dojednat kompromis napříč politickým spektrem.

ODS je údajně připravena návrh na přímou volbu hlavy státu podpořit. Podle premiéra ale bude shoda záviset na postoji ostatních parlamentních stran.

„Já jsem člověk, který je zastáncem dosažení politického kompromisu. Takže pokud opravdu jde politickým stranám o přímou volbu, zejména těm, které to dlouhodobě hlásají, tak se dneska dohodnou. Pokud se dnes nedohodnou, znamená to, že to celé bylo celá léta ze strany těchto politických stran pouze hra pro občany," řekl k této věci nedávno premiér.

Strany se nedohodly. Na vině je ČSSD, řekl premiér

Nakonec ale politici zveřejnili, že se nedohodli. Podle premiéra Nečase je to proto, že ČSSD přišla se třemi návrhy a s jednou z nich ODS nesouhlasí. Je to již řečená změna způsobů jmenování členů bankovní rady ČNB.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka například zmínil, že negativní postoj k návrhům ČSSD naopak zaujala TOP 09.

„Ostatní strany byly ochotné debatovat s námi to, aby v zákoně byly tři pojistky," podotkl Sobotka a zdůraznil, že ČSSD prosazuje přímou volbu už od roku 1992.

Byl by změněn mechanismus výběru hlavy státu

Vláda navrhla v ústavní novele změnit mechanismus výběru hlavy státu, kterého by do budoucna místo členů parlamentu mohli vybrat všichni voliči podobným systémem, jakým volí senátory. Kandidáta na prezidenta by mohla podle novely navrhnout petice alespoň 50 tisíc občanů starších 18 let, nebo nejméně dvacet poslanců či deset senátorů. Přímou volbu hlavy státu by vyhlašoval předseda Senátu. Vyhlásit by ji měl nejpozději 90 dnů před jejím konáním. 

Předloha předpokládá rozšíření výčtu důvodů pro odvolání přímo voleného prezidenta. Pokud by Ústavní soud uznal, že hrubě porušil ústavu, mohl by být zbaven funkce. Žalobu k ústavnímu soudu by mohl podat Senát a sněmovna, pokud by se v nich k tomu našla ústavní většina.

Čtěte také:



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…