Nutili jste lidi, aby si půjčovali. "Bobo" účtuje s Vladimírem Dlouhým

08.12.2011 8:09

Předsedkyně Suverenity a někdejší europoslankyně Jana Bobošíková v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz hodnotí současný vývoj v Evropské unii či schopnosti Miroslava Kalouska, coby ministra financí. Zamýšlí se také nad tím, jak lépe ustát tvrdší dopady krize a začátkem roku nabíhající reformy Nečasovy vlády a rovněž představila i vývoj v růstu své strany a plány do budoucna.

Nutili jste lidi, aby si půjčovali. "Bobo" účtuje s Vladimírem Dlouhým
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková

V souvislosti s prohlubující se celkovou krizí v Evropské unii i očekávaným nástupem vládních reformních zákonů se čím dál více lidí obává chudoby. Podle Bobošíkové je problém především v systému, který lidi dlouhá léta vychovával k životu na dluh.

Varuji před vánočními půjčkami!

„Tady je každá rada drahá, ale jednu si přece dovolím. Doporučuji všem lidem a opravdu je prosím, je to v jejich zájmu, aby se dále nezadlužovali. Vánoce přece nestojí za to, aby si koupili cokoliv na dluh. Vánoce nestojí za to, aby zastavovali své automobily a své domy nebo svůj nějaký majetek. To je první, co bych poradila. Aby se rozhodně nezadlužovali, aby se nedostali do soukromé dluhové pasti," varuje předsedkyně Bobošíková.

Psali jsme: Všechno špatně. Bobošíková nenechala na vládě nit suchou

„U těch dalších věcí spíše platí lidské rady. Spoléhat se na rodinu, spoléhat se na sebe sama, spoléhat se na to, že nejbližší pomocná ruka je ta na konci vlastní paže. Vědět, že vařit se může doma, že se nemusí chodit do restaurací, vědět, že si můžeme uklidit sami bez různých agentur. To jsou obyčejné lidské věci, na které se občas pozapomíná," pokračuje bývalá členka Evropského parlamentu.

Nadáváte na politiky? Neměli jste je volit

Ač lidé mnohdy i pod tlakem různých odborových organizací s vládní politikou nesouhlasí, ozývají se hlasy, že přesto jsou lidé apatičtí veřejně svůj názor projevit a ztrácení chuť jakkoliv protestovat. Na to předsedkyně Suverenity lidem prý často připomíná, že vládne vždycky jen ten, koho jsme si zvolili.

„Lidem často říkám - a nevím, zda tím neztrácím své voliče a příznivce - nezlobte se na mě, ale opravdu máte jen to, co si necháte líbit a přemýšlejte, až půjdete k volbám, kdo vám nasliboval a kdo vás zklamal. Suverenita jako taková není velkým příznivcem nějakých pouličních shromáždění, my jsme příznivci parlamentní demokracie se všemi chybami, které má. Snažíme se lidem říci, že za to, jak vypadá současná politika, si bohužel mohou sami. Oni jsou ti, kteří tam zvolili pana Schwarzenberga, pana Nečase nebo Sobotku, tak to je," poznamenává Bobošíková.

Půlnoční rozhovor:

Bobošíková: Kníže, sbal se, odjeď na Orlík a dej si do znaku krtečka

Žít na dluh je normální, říkalo se léta lidem. Teď se všichni diví

Ze židle ji však nadzvedl názor ekonoma Vladimíra Dlouhého, který nedávno pro ParlamentníListy.cz řekl, že za krizi svým způsobem mohou mimojiné i obyčejní lidé, kteří se dlouho zadlužovali. „Pana Dlouhého považuji za velmi vzdělaného člověka. Myslím si však, že součástí společenského vědomí je i určité vyjadřování elit směrem k veřejnosti. Jestliže politické, ekonomické a podnikatelské elity v uplynulých dvaceti letech nutily této společnosti, že dluh je normální, že žít na dluh je normální, že mít deficit státního rozpočtu je normální, tak v této atmosféře říci, že za současnou krizi mohou obyčejní lidé, kteří se také zadlužovali, tak to já považuji za krajně nefér," jednoznačně nesouhlasí šéfka Suverenity.

Dále se ptá, co dělali ti, kteří si říkají politická, ekonomická, ale i mediální elita. „Ti všichni bohužel tleskali tomuto obřímu zadlužování, jak na úrovni státu a krajů, tak na úrovni firem, tak na úrovni těch nejrůznějších společností, kteří dnes říkají "půjčíme vám na vaše auta a po novém roce vám to sebereme". Jde to svisle tou společností a myslím si, že elity v tomto sehrály fatálně špatnou roli. Házet něco na občany, kteří chodí do práce, snaží se, ale nejsou tak zorientování v makroekonomických datech a v důsledcích dluhu, tak těm zdůrazňovat, že žít na dluh je normální, to já jsem vždycky považovala za největší nemravnost,"označuje hlavní viníky krize bývalá europoslankyně.

Vznik fiskální unie je nelegální

Herman van Rompuy před krátkým časem řekl, že k aktuálně často diskutovanému vytvoření fiskální unie nebude EU potřebovat žádné jednotlivé hlasování členských států, protože by prý hrozilo, že by to některé státy mohly odmítnout. Takové praktiky Jana Bobošíková považuje za nedemokratické a nelegální.

„Nevím, jakým mechanismem - patrně velmi nedemokratickým - chce takzvaný prezident Evropské unie změnit Lisabonskou smlouvu nebo docílit vyšší fiskální unie aniž by to schvalovaly jednotlivé národní státy. To je ten problém, kterému čelíme z Bruselu a na co správně poukazuje prezident Václav Klaus, je to demokratický deficit. Snaha jednoho centra lidem cosi vnutit. Opravdu nevím o jaký paragraf se pan Rompuy opírá, když tvrdí, že toto je možné. Já jsem ji dost podrobně studovala, ale opravdu si nevybavuji, že by něco takového bylo možné, aniž by tuto změnu projednaly národní státy," sděluje předsedkyně.

Psali jsme: Bobošíková: Nenechte se vydírat od sudeťáků!

Podle ní má van Rompuy pravdu v tom ohledu, že by takový návrh narazil a to nejen v České republice, ale i v řadě jiných zemí. Je přesvědčena, že právně čistým způsobem není utužení fiskální unie bez změny Lisabonské smlouvy možné.

Eurozóna potřebuje zásadní transformaci

Jaké dopady by vznik fiskální unie měl na Českou republiku je dle Bobošíkové složité říci. „Záleží na tom, jakým způsobem by byla ta fiskální unie vytvářena a kdo by do ní byl vpuštěn, protože EU nemá nyní problémy proto, že se snažila vytvořit jednotnou měnu, ale proto, že nedodržovala parametry k vytvoření eura, že nechala jednotlivé země, aby se různým způsobem zadlužovaly, že nevymáhala Maastrichtská kritéria, prostě členské země při konstrukci eurozóny nedodržovaly nic z toho, co si daly do vínku," nešetří unii Bobošíková.

Za těchto okolností si neumí fiskální unii představit. „Jiná věc je, pokud se opravdu členové eurozóny a ti lidé, kteří o tom teď rozhodují, vzpamatují a dají euru a zemím, jež jsou v eurozóně nějaký jiný směr vývoje. To znamená, že eurozóna projde určitou transformací, nebude mít třeba všech sedmnáct členů jako teď, oddělí se od ní méně výkonné ekonomiky. V tomto momentě považuji vytvoření fiskální unie bez změny Lisabonské smlouvy za nelegální a při pohledu na to, jaký je v EU nepořádek, tak to považuji za krajně nevýhodné, ne-li nemožné a chaotické," vysvětluje šéfka Suverenity.

Kalousku, neumíš počítat, prostuduj si základy ekonomiky

Nit suchou pak především nenechala na ministru financí Miroslavu Kalouskovi, který se nechal slyšet, že pokud padne euro, bude se na hranici života a smrti potácet i česká ekonomika. To Bobošíková naprosto odmítá a takový názor považuje za scestný: „Pan Kalousek už toho tvrdil... Vždyť je to chemik, který o financích neví vůbec nic, neumí ani spočítat státní rozpočet. V době, kdy tu byla krize, tvrdil, že žádná není a deficit spočítal na 32 miliard a potom byl pět krát tak velký. To, co říká pan Kalousek, já absolutně neberu vážně a oddělení měn v rámci EU rozhodně nepovažuji za žádnou tragédii. Stačí se podívat do historie, měnové unie vznikaly a zanikaly. Nevěřím tomu, že by rozpad EMU byl nějak fatální pro českou ekonomiku, naopak bych v tom viděla obrovskou příležitost. A pan Kalousek ať přestane strašit lidi a přečte si základní ekonomické postuláty," vyzývá ministra Bobošíková.

Redakci ParlamentníchListů.cz také zajímalo, jak její strana roste a zda se hodlá například zúčastnit krajských voleb. „Lidé se nám neustále hlásí, často pořádáme nejrůznější stranické akce. Tento týden máme například celostátní setkání členů a příznivců Suverenity. Také samozřejmě připravujeme krajské kandidátky s tím, že v některých krajích půjdeme do voleb sami, jinde jednáme o koalicích, ale určitě budeme kandidovat ve všech krajích. Začínají se nám rovněž rýsovat někteří senátní kandidáti. Rosteme sice pomalu, ale není to jednoduché. Často lidem vysvětlujeme třeba, o co se teď pokouší pánové Babiš nebo Paroubek, vysvětlujeme programovou rozdílnost, a podobně. Nebudu říkat, že nám každý týden přibude sto členů, ale určitě jdeme dopředu. Lidé se mají chuť angažovat a začínají nám čím dál více věřit," uzavírá někdejší europoslankyně.

K tématu:

Bobošíková našla v kávě drcené sklo. Jde o pokus umlčet Suverenitu?

Bobošíková Nečasovi: Odvolejte Schwarzenberga za jeho řeči

Utěšujeme uplakané seniory, vpálila Bobošíková Kalouskovi jeho složenku

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …