Hanáková by jako ministryně kultury finančně podporovala památky

10.12.2011 13:15

Poslankyně Alena Hanáková (TOP 09) dostala nabídku stát se ministryní kultury po Jiřím Besserovi. S rozhodnutím ale čeká, také kvůli zdravotním problémům. Váhat může až do pondělí, ale v rozhovoru pro deník Právo přiznala, že je spíš pro přijetí funkce.

Hanáková by jako ministryně kultury finančně podporovala památky
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jiří Besser a Václav Riedlbauch

Hanáková se obává také ztráty soukromí i odloučení od rodiny. Počítá s různými obtížemi ve funkci i s případnými tlaky od lobbistů nebo různých organizací. „Pokud to bude špatně a nebudu to moci ustát z jekéhokoli důvodu, pak pro resort samotný bude lepší, když tam nebudu," řekla Právu.

Zákon o majetkovém přiznání by mohl být zneužíván

Poslankyně také tvrdí, že jí nemůže dohnat podobný problém jako některé, dnes už bývalé, členy vlády. „Jsem dle mého názoru slušný člověk, celý svůj život jsem tak žila. Ale kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Pokud bych teoreticky řekla ano a vstoupila do vyšší politiky, a pak šlápla někomu na nohu, tak se může stát, že se budou hledat i věci, které by se běžně nehledaly. Když někdo bude chtít, tak mě může utopit na lžíci vody," vysvětluje svůj postoj při hlasování o návrhu zákona o majetkovém přiznání. Hlasovala proti.

Jako ministryně kultury by ráda dokončila církevní restituce. Souhlasí s navrácením majetku církvi, ale ještě by zavedla diskusi o jeho hodnotě, způsobu i velikosti.

Podporu by měly dostávat památky, které si na sebe samy nevydělají

Poukazuje také, že velkým problémem kultury jsou peníze. „Ale jsem si jistá, že si určitě zaslouží více peněz. Jsem přesvědčena, že jaká je kultura země, tak jsou lidé kulturní. Čím méně kulturních lidí, tím hůře pro společnost," řekla v rozhovoru pro Právo.

Podle Hanákové by se finančně měly podporovat především památky, které si na sebe samy vydělat nemohou na rozdíl od umělců a herců.

Často lpíme na věcech, o kterých si myslíme, že patří k našemu životu

V otázce sloučení Státní opery s Národním divadlem zastává názor pro sloučení, i když nejprve byla pro samostatné soubory. „V této chvíli předpokládám, že když už k takovému kroku došlo, tak to bude mít vliv na finanční proces, že řízení bude jednodušší," vysvětluje.

Rozhovor se stočil i na bourání domu na Václavském náměstí. „Často lpíme na věcech, na které jsme zvyklí, že patří k našemu životu. Pokud by to neplatilo, tak možná ještě dnes budeme žít v jeskyních. Tím nechci říct, že zbourání památky je vždy správné. A příběh Václavského náměstí opravdu nechci teď hodnotit. Obecně tvrdím, že je správné chránit to, co si to zaslouží, na druhou stranu není možné uchránit úplně všechno," řekla v Právu.

Související:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…