Barták ke kauze Tatra: Kdyby to nebylo k pláči, tak bych se tomu zasmál

12.12.2011 19:00

Podezřelé armádní nákupy a problémové zakázky Martina Bartáka na ministerstvu obrany. To bylo téma pondělního pravidelného profilového podvečerního rozhovoru s osobností v ČT. A jak již první slova napověděla, tentokrát s Martinem Bartákem, exministrem obrany. Jeho kauza totiž hýbe již dlouhodobě událostmi v Česku. Nyní o to více, protože byl v minulém týdnu obviněn policií kvůli údajnému podílu při kontroverzních kontraktech kolem dodávek automobilů Tatra pro českou armádu.

Barták ke kauze Tatra: Kdyby to nebylo k pláči, tak bych se tomu zasmál
Foto: wikipedie.cz
Popisek: Bývalý ministr obrany Martin Barták

Martin Barták vyjádřil silné znepokojení nad tím, že ačkoli mu bylo neustále opakováno, že je v kauze vyslýchán jako svědek, nakonec si musel vyslechnout minulý týden obvinění od státního zástupce v Olomouci s tím, že byly zahájeny úkony pro trestní řízení.

"Nedošlo přitom k žádným nálezům na mých bankovních účtech, ani důkazy o nějakém mém životě nad poměry. Vše vzniklo pouze na základě sdělení a kauzy, kterou vyvolala MfD...nikdy se žádné důkazy nenašly. A to i přesto, že docházelo k - dle mého - neoprávněnému pronikání do mého soukromí i soukromí mých blízkých příbuzných. Kontolovaly se mé účty nejen z roku 2009, ale dokonce ještě až do roku 2002, stejně tak i u mých příbuzných. Tedy ještě z doby, která neměla s případem zcela žádnou souvislost. Jenže se nic nenašlo, tak se pokračuje dál a hledá se vlastně cokoli - byť to není opřeno o žádný konkrétní důkaz. Pokud žijeme v právním státu, ptám se, jak je to vůbec možné?" ptal se v pořadu Barták.

Dodal, že celý rok, kdy se případ probírá a vyšetřuje, věřil, že není třeba do toho mediálně jakkoli vstupovat. "Když se nenašlo nic hmatatelného, tak se teď  vše točí kolem jisté neformální schůzky. Na základě toho, že dva Američané prokazatelně lžou. Ale já jsem ten, kdo je nyní obviněný," konstatoval dál exministr obrany.

Během rozhovoru, kdy se moderátor ČT František Lutonský ptal na detaily, které zveřejnila MfD, pak Barták vysvětloval svoji verzi toho, jak zakázka kolem vozů Tatra pro českou armádu probíhala. "Pan tehdejší premiér (Mirek Topolánek) a já jsme tlumočili druhé straně nějaké oficiální stanovisko. Ale to bylo v médiích záměrně dezinterpretováno. Celá akce, na které se to mělo odehrát, trvala deset patnáct minut. Nikdo z ní neodcházel naštvaný, netočil se rozhořčeně na podpatku. A najednou je z toho aféra. Nikdo nic závažného však tehdy nehlásil, proč? Přece kdyby se něco takového stalo, měli ti dotyční zástupci z USA informovat americké orgány. Pokud se hájí, že naším politickým špičkám nebo spravedlnosti nedůvěřovali. Jak je možné, že si někdo na toto všechno vzpomněl až po skoro třech letech? A náhle se s tím objeví na policejní služebně Na Perštýně," divil se Martin Barták.

Závěrem dodal, že "kdyby to vše, co se kolem něj děje, nebylo k pláči, tak by se tomu prý zasmál".

Na dotaz, jestli se nebojí toho, že by mohl jít do vězení, pak odpověděl, že už se s těmi všemi podezřeními naučil žít. Přesto naznačil, že může mít připravené ještě nějaké trumfy, kterými se bude snažit dokázat svoji nevinu.

"V případu je tolik nestandardních věcí, že si musím nechávat něco na svoji obhajobu...Je to vykonstruovaná věc, ale nedovedu si představit, že v právním státě a demokracii by bylo možné, že bych měl mít strach z toho, že půjdu do vězení. Bojím se zcela jiných věcí," uzavřel Barták v pořadu ČT 24.

SLEDUJEME: Kauza Tatra

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, olb

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…