Radiožurnál: Starostové to zpackali, s Mathém nejednali včas

13.12.2011 13:49

Komentátor Radiožurnálu Petr Nováček si myslí, že poslankyně TOP 09 Alena Hanáková netuší, co vlastně post ministryně kultury obnáší. Proto to bude mít Hanáková zřejmě těžké. Bude pro ní také prý velmi obtížné si najít nejbližší spolupracovníky. Navíc výběr ministra kultury TOP 09 a Starostové podle Nováčka nezvládli – druhého kandidáta Iva Mathého totiž nekontaktovali včas.

Radiožurnál: Starostové to zpackali, s Mathém nejednali včas
Foto: Petr Novák, Wikipedia
Popisek: Mediální producent, pedagog a manažer Ivo Mathé

Jak to bylo s výběrem ministra kultury? Karty kolem vyjednávání poodkryl Český rozhlas a jeho komentátor Petr Nováček. Podle něj Starostové a Nezávislí výběr kandidáta zpackali. Jde totiž o to, že Ivo Mathé nebyl v době, kdy o něm republiková rada starostů rozhodovala, vůbec kontaktován.

„Můj zdroj mi včera odpřísáhl, že Ivo Mathé nebyl v době, kdy o něm republiková rada starostů rozhodovala, vůbec kontaktován. To mě u tak zkušeného politika, jakým je šéf STANu Petr Gazdík velmi překvapilo. Zdá se mi to neobyčejně amatérské,“ uvedl k tomu dnes pro Radiožurnál komentátor této stanice Petr Nováček.

První kontakt s Mathém se podle Nováčka tak uskutečnil telefonicky až včera večer, když se Mathé vracel z lyžařského pobytu v Rakousku.

„Škoda, zpackali to. Kdyby s Mathém jednali včas, mohli se dopracovat k efektnímu epilogu, že by totiž nominovali nestraníka. To tady není zvykem. Propásli to,“ uved dále komentátor Radiožurnálu.

Hanáková zřejmě podmínky nemá

Zatímco Ivo Mathé si podle zjištění Radiožurnálu kladl celkem padesát podmínek, za nichž by byl ochotný se ujmout postu ministra kultury, poslankyně Hanáková podle všeho žádné podmínky nemá.

„Vzhledem k tomu, že vím, že je to člověk, který se celý život zabývá kulturou a má obrovské zkušenosti i z pole politického, tak jsme si říkala, že je to velmi dobrý kandidát. Pokud si to pan Mathé ještě nerozmyslí, samozřejmě dodržím slovo a kandidaturu přijmu,“ řekla dnes Hanáková.

„Myslím si, že to bude mít paní poslankyně velmi, velmi, velmi těžké. Zdá se mi, že nemá ani nejzákladnější představu o tom, co resort kultury obnáší. Bude pro ní velmi obtížné najít si nejbližší spolupracovníky, což znamená náměstky," okomentoval pak její odhodlání Nováček s tím, že Hnutí Starostů a nezávislých podle něj výběr kandidátů nezvládlo.

Jednání o Mathého nominaci ztroskotalo podle všeho na otázce památkové péče a vedení ústavu, personálních změnách a vztahu k církvím a církevním restitucím. Ivo Mathé také avizoval, že není jednoduché opustit místo rektora Akademie múzických umění rok a půl před koncem tohoto mandátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…