Česko bude mít soudce u Mezinárodního trestního soudu v Haagu

14.12.2011 6:01

Česko bude mít svého soudce u Mezinárodního trestního soudu v Haagu. Členské státy soudu jím dnes v New Yorku zvolily Roberta Fremra. Čtyřiapadesátiletý soudce dříve působil například na Nejvyšším soudu ČR. Má také mezinárodní zkušenosti.

Česko bude mít soudce u Mezinárodního trestního soudu v Haagu
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Nyní je již pátým rokem soudcem mezinárodního trestního tribunálu pro Rwandu. "Má velké zkušenosti z působení v mezinárodním tribunálu, před kterým stály desítky lidí obviněných z genocidy ve Rwandě, právníky v České republice je obecně vnímán jako odborník na trestní právo s velkou morální autoritou," uvedla loni vláda při oznámení Fremrovy kandidatury.

Členské státy Mezinárodního trestního soudu v současné době v New Yorku volí šest soudců z 19 kandidátů. Zatím byli zvoleni tři, kromě Fremra ještě kandidáti Filipín a Trinidadu a Tobaga. Český kandidát získal 77 hlasů. Pro zvolení jich bylo potřeba 72, voleb se zúčastnilo 117 států."Zvolení českého kandidáta je výsledkem více než rok trvající volební kampaně, která probíhala v New Yorku, Haagu a Adis Abebě. Aktivně do ní byly zapojeny zastupitelské úřady ČR po celém světě," sdělila ČTK česká mise při Organizaci spojených národů v New Yorku.

Mezinárodní trestní soud, jenž má 18 soudců, má pravomoc stíhat nejzávažnější zločiny podle mezinárodního práva páchané jednotlivcem, tedy válečné zločiny, zločiny proti lidskosti či genocidu, a to pouze tehdy, pokud je nechtějí či nemohou stíhat příslušné státy samy. Každé tři roky se poměrně složitým způsobem, který pracuje například s odbornými znalostmi kandidátů i jejich původem, vybírá třetina soudců, kteří pak působí po devět let bez možnosti znovuzvolení.

Česko se ve Fremrově osobě v krátké době podařilo do mezinárodních institucí prosadit dalšího kandidáta. V listopadu po více než deseti letech získala zastoupení v komisi Organizace spojených národů pro mezinárodní právo. Stal se jím Pavel Šturma z pražské právnické fakulty.

Související:

Exnáměstek z IPB promluvil: Byla to loupež za bílého dne

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …