Ztratila jsem úctu k ústavním autoritám, říká advokátka Samková

14.12.2011 9:45

Advokátka a občanská aktivistka Klára Samková říká, že ztratila úctu k ústavním autoritám ve chvíli, kdy ji zpovídali páni senátoři a nezajímali se o její profesní názory, ale o to, zda je Židovka či Cikánka. Není prý ani jedno, ale řadu let žila mezi Romy. Ze zkušenosti říká, že Romové nejsou lhostejní, jak se může zdát, jen jsou mnohem trpělivější.

Ztratila jsem úctu k ústavním autoritám, říká advokátka Samková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Advokátka Klára Samková se mohla stát soudkyní Ústavního soudu, ale nestala se jí. Když se senátoři rozhodovali, zda ji nominují, prý se nezajímali o její právní názory, ale o to, zda je či není Židovka nebo Cikánka. Tato zkušenost právničku a občanskou aktivistku dovedla k tomu, že ztratila úctu k ústavním autoritám a její vztah k politice se výrazně proměnil. Prozradila to v rozhovoru s Barborou Tachecí, který přináší dnešní MF Dnes.

„V roce 2003, kdy mne prezident republiky nominoval na místo soudkyně Ústavního soudu, nikoho nezajímaly mé názory na roli Ústavního soudu, co si myslím o ústavním soudnictví, o lidských právech, o konceptu právní teorie. Senát v zákulisí řešil, jestli jsem Cikánka, nebo Židovka, nebo cikánská Židovka, případně židovská cikánka,“ vzpomíná Samková. Advokátka k tomu dodává, že by pochopila, kdyby ji senátoři odmítli vybrat kvůli jejím právním názorům či náhledu na lidská práva, ale tohle se jí zdá neuvěřitelné.

Romové nejsou lhostejní a muži jsou před soudem slabší

Samková žila dvě desítky let v romské komunitě. Ačkoli není Romka, v letech 1990 až 1992 byla poslankyní za Občanské fórum - Romskou občanskou iniciativu. K soužití s romskou komunitou říká, že nejtěžší pro ni bylo pochopit romské vnímání času, které se výrazně liší od vnímání většiny české společnosti.

„Romové vnímají čas cyklicky a jsou si vědomi toho, že některé věci prostě strašně dlouho trvají a že mohou trvat taky celý život, než se udějí. Jde o trpělivost, která může být ze strany Čechů chápána jako lhostejnost,“ myslí si Samková. Zatímco Češi řeknou, sejdeme se příští neděli ve čtyři na rybách a Rusové řeknou, sejdeme se příští týden na rybách, tak pro Romy je časový údaj vymezený příštím týdnem až příliš určitým časem.

V závěru rozhovoru zmínila Samková těžkosti, které dodnes provází její rozvod s romským aktivistou Ivanem Veselým. Prý chtěl při rozvodu získat celý jejich majetek v hodnotě dvaceti milionů korun a velmi těžce nesl, když si Samková chtěla ponechat polovinu. Prý jí kvůli tomu i vyhrožoval. Advokátka přesto tvrdí, že při rozvodech raději zastupuje muže, protože je považuje za ty u soudu slabší. Jsou mnohem slabší emočně, což je hlavní důvod, proč tak často přicházejí o děti. Samková se jim proto snaží pomáhat.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…