Marod může přijít o dávky. Když se na něj kontrolor nedozvoní

15.12.2011 9:23

Tento týden dostal prezident Václav Klaus k podpisu zákon o nemocenském pojištění. V jeho výkladu se píše, že má být jednoznačně označeno místo pobytu během dočasné pracovní neschopnosti. Pokud se kontroloři na nemocného nedozvoní, může zaměstnanec dostat nižší nemocenské dávky nebo o ně rovnou přijít.

Marod může přijít o dávky. Když se na něj kontrolor nedozvoní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto - byty v panelovém domě

Chybně označený nebo nefunkční zvonek bytu může přinést pacientovi na neschopence velké komplikace, upozorňuje deník MF Dnes. Pokud se kontroloři na nemocného nedozvoní, protože nemá správnou jmenovku na zvonku, nebo na něm má jen anonymní číslo, může zaměstnanec dostat nižší dávky nebo o ně rovnou přijít. Pochopitelně může pracovníka potrestat i jeho zaměstnavatel.

Právníci ale upozorňují na to, že lidé, kteří bydlí v podnájmu mimo své trvalé bydliště, často nemají na zvonku své jméno. A o tom, jak budou kontroloři postupovat v případech, v nichž za stav zvonku neodpovídá nájemník, ale majitel bytu, nemá jasno ani ministerstvo práce. „V každém případě se vždy objektivně posoudí všechny okolnosti a teprve pak se bude rozhodovat o míře porušení zákona,“ uvádí mluvčí úřadu Viktorie Plívová.

Po sedmé večer už se pacient na nic nevymluví

V minulosti lidé používali hodně kuriózní výmluvy, když se je kontrolorům nepodařilo doma zastihnout. „Byl jsem v zadní části bytu, a proto jsem neslyšel zvonek ani bouchání na dveře,“ vymlouval se kupříkladu majitel maličké garsonky kontrolorům. Další pacient zase tvrdil, že v bytě nebyl, jelikož si šel do sklepa pro teplejší peřinu.

Ze zákona o nemocenském pojištění vyplynou lidem na neschopence ještě další povinnosti. Zaměstnanci budou muset být doma od sedmé hodiny večer. Na tu dobu se ani nebudou moci vymluvit, že byli například na vycházce, což v jiné hodiny za určitých okolností lze, pokud vycházky předepíše lékař.

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …