Přiznání šéfa Sigmy: Z fotbalu bych si miliony nenahrabal

02.01.2012 13:28

ROZHOVOR Tím, že senátoři vrátili loterijní zákon zpět Sněmovně, může dojít ke katastrofě v mládežnickém fotbalu. Kluby totiž nebudou mít peníze na jejich činnost. Tvrdí to olomoucký podnikatel a šéf Sigmy Olomouc Josef Lébr. ParlamentníListy.cz také zajímalo, kde vydělal nejvíc peněz, na čem naopak prodělal a zda plánuje vstoupit do politiky.

Přiznání šéfa Sigmy: Z fotbalu bych si miliony nenahrabal
Foto: Redakce
Popisek: Olomoucký podnikatel a šéf Sigmy Olomouc Josef Lébr

Jste spokojený s tím, jak Petr Nečas řídí tuto zemi?

Já jsem si zvykl, že nic není úplně černobílé. Hodnotit vládu Petra Nečase v poločase a vůbec hodnotit vládu v optice toho jejího vládnutí v tom intervalu, kdy vládne, je asi předčasné, protože některé reformní kroky se ukážou teprve až v dlouhodobém horizontu. Takže nemůžu říct, že jsem úplně nespokojen, ale spokojen nejsem taky, protože se deklarovala jako vláda, která bude bojovat proti korupci a zatím ty výsledky nikde nevidím.


Když jsme u korupce. Jaká hlavní opatření byste navrhoval proti korupci v ČR?


Všude okolo v západních zemích máme návody a já si myslím, že hlavním návodem je transparentnost. Pokud dáte věcem transparentnost, tak se samozřejmě zužuje prostor pro korupci. Takže chápu ministra Kalouska, že chce okleštit co nejvíce výjimky, ať už se to týká stravenek, jízdného a podobných věcí, proti kterým odboráři protestují. Myslím si, že právě u těchto výjimek začíná ta korupce.


Podpoříte Andreje Babiše a jeho iniciativu ANO 2011?


Já dodneška nejsem úplně obeznámen s tím, jak si Andrej Babiš představuje, aby vstoupila v život tato iniciativa. Já mohu říct jen to, že všeobecně pod ideu očistit náš život od korupce se podepíšou asi všichni, ale ty praktické kroky musí být definovány a já momentálně z toho, co zatím o ANU 2011 vím, tak nevidím nic jiného, než to, co deklarovaly Věci veřejné.


Máte vy sám politické ambice?


Vůbec. Já své ambice uplatňuji ve fotbalovém světě. Snažím se pracovat pro Sigmu, a to je svým způsobem politika taky, protože fotbal v České republice sleduje poměrně velká část populace. Dá se říct, že všichni tomu lépe rozumí mnohem víc než všichni funkcionáři. Fotbal je námět hovorů, takže je to svým způsobem také politika.


Na čem jste vydělal nejvíc peněz?


Já si myslím, že nejvíc peněz jsem vydělal na nemovitostech. Byla doba, kdy je nikdo nekupoval. Já jsem je koupil a myslím si, že jsem tyto nemovitosti stačil výhodně prodat ještě před tím, než nastoupila menší krize v této oblasti.


Co pro vás naopak byla nejhorší investice?


Jednoznačně Apetit. Chtěl jsem pomoct potravinářskému průmyslu na Olomoucku. Koupil jsem zkrachovalou firmu, do které jsem napumpoval desítky milionů korun, a nakonec to skončilo stejně u toho, že tu firmu jsem poslal do konkurzu, protože nešla zachránit. Už v době, kdy jsem ji bral, tak mě lidé, kteří znají tento segment, odrazovali. Přesto jsem se do toho pustil. Ti, kteří mě odrazovali, měli pravdu. Plyne z toho pro mě jedno poučení, a to, že člověk má dělat jen věci, kterým rozumí.


Hrozí podle vás v nejbližší době pád eura a krach eurozóny?


Dobře si vzpomínám na slova prezidenta Klause a předpokládám, že se jeho slova naplní. Nemusím s ním souhlasit ve spoustě věcí, ale v jeho prognostice z hlediska ekonomiky, eurozóny, eura, vidím, že měl jakési vize, které se bohužel začínají naplňovat. Což nejsem rád, protože euro jako idea je dobrý, ale nedá se to dělat ve společenství zemí, které chtějí žít na dluh, a jejich sociální politika je tak úděsná, protože rozdávají, ale nechápou, že když jsou v eurozóně, že rozdávají ze společného všech.


Pokud by k pádu eura a krachu eurozóny došlo, co by to znamenalo pro vaše podnikání?


Spíše se ptejme, co by to znamenalo pro nás jako pro českou republiku, která je proexportně orientovaná. Myslím si, že pro nás by to bylo špatné všeobecně, pak by to bylo špatné i pro mě, protože já třeba pronajímám areály, kde se vyrábí, takže výroba by mohla jít dolů a pro mě osobně by to nemělo přímý dopad, protože nejsem výrobce. Mělo by to ale sekundární dopad. To znamená, že nájemci by nemohli zvládat platit takové peníze, možná, že by areály nebyly tak naplněné. Mohlo by nastat znehodnocení úspor. Myslím si ale, že je to těžké odhadnout, protože i názory odborníků se, co se týče pohledu na vývoj eurozóny, diametrálně liší.


Jaké je hospodářská bilance vašich firem za rok 2011? Byl pro vás tento rok úspěšný?


Můžu říct, že ano. Ta bilance je dobrá. Budeme teď sčítat výsledky, ale žádná moje firma nemá problém, ať v cashi nebo z hlediska zisku. Myslím si, že rok 2011 byl normální a celkem úspěšný.


Co plánujete v byznyse do budoucna? Kam se chystáte investovat?


Zařekl jsem se, že padesátkou končím a nebudu už další byznys rozvíjet. Přemýšlím, že bych možná ještě jeden projekt uskutečnil, ale zatím je předčasné o tom mluvit.


Teď se dostaneme k fotbalu. Je pro vás v současnosti Sigma Olomouc výdělečný podnik, nebo chod klubu musíte spíše dotovat ze svého?


Každý fotbalový klub pro vlastníky, spoluvlastníky je prodělečný. Neexistuje u nás klub, který by majitelům vydělával peníze. Výjimkou je Plzeň, kde se povedl malý zázrak, a já si přeji, aby takových výjimek bylo víc, protože to přináší pak peníze do celého českého fotbalu. Za peníze, které utrží, budou kupovat hráče na českém trhu a tím se roztočí nějaký kolotoč, který by mohl ten český fotbal posouvat dopředu. Ale všichni majitelé nebo spolumajitelé klubu, klub dotují nebo mu půjčují peníze. Dneska jsem poslouchal rozhovor s panem Peltou, který říká, že ví o dvou až třech prvoligových klubech, které půjdou do bankrotu, a to je realita dnešních dnů. Navíc po vrácení ze Senátu loterijního zákona se obávám, že to bude malá katastrofa. Málokdo v tom sportovním světě žije a ví, kolik stojí mládež. Mnoho lidí bude muset ty kluky pustit na ulici. A ti kluci, kteří vybíjejí tu energii tím trénováním, tak si ji budou vybíjet v ulicích. Já nevím, jestli to stojí za to. Fotbal má 500 000 členů a z toho je polovina mládež.

Mluvil jste o bankrotu některých prvoligových klubů. Týká se to i Sigmy?


Ne. My jsme jeden z mála klubů poměrně stabilních. Jednak proto, že máme výbornou mládež a každý rok prostě někoho musíme prodat, protože tím vyrovnáváme rozpočet. Nekumulujeme dluhy. Pokud kumulujeme dluhy, tak jen vůči akcionářům a ti to řeší tak, že ten dluh upíšou proti akciím.

 

 

 

Kdo je Josef Lébr ?
Pochází z Mostu, kde žil do svých 30 let. Poté se přestěhoval do Olomouce kvůli špatnému ovzduší na Mostecku. Vystudoval Vysokou školu báňskou v Ostravě. Podnikat začal ve výpočetní technice. Nejvíce peněz vydělal na prodeji nemovitostí, které nakoupil v době, kdy o ně nikdo nejevil zájem a po nárůstu jejich cen je výhodně prodal. Jeho jméno je spojeno s podílem v několika firmách. Podle svých slov se ale dnes hlavně věnuje vedení fotbalového klubu SK Sigma Olomouc. Je mu 50 let, je ženatý a má dvě děti. Mezi jeho koníčky patří především fotbal, tenis, badminton nebo akvaristika.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…