Pošlete 90 miliard, apeluje Sobotka. Nesmíme být černými pasažéry EU

17.12.2011 11:58

Bohuslav Sobotka (ČSSD) tvrdí, že až dosud nikomu nevadilo, když jsme půjčovali peníze dalším státům, problém se z toho dělá až teď. Půjčka 90 miliard Bruselu by prý dokazovala, že nejme jen černými pasažéry EU, kteří ochotně přijímají dotace, ale odmítají řešit problémy. Český podpis pod novou smlouvou o finanční stabilitě EU by zase dokázal, že chceme patřit k pevnému Jádru EU a nestavíme se po bok Británie.

Pošlete 90 miliard, apeluje Sobotka. Nesmíme být černými pasažéry EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky bychom měli vyslat signál, že nejsme proti hlubší integraci hospodářské a rozpočtové politiky. Případné námitky můžeme vyjádřit ve chvíli, kdy budou na stole konkrétní návrhy a Česku na nich budou vadit konkrétní věci, míní předseda ČSSD. O premiéru Nečasovi tvrdí, že nás místo toho žene do izolace. Prohlásil to v rozhovoru pro Dnešní Lidové noviny (LN).

Půjčka se vrátí, ale až za dlouho

Mezinárodnímu měnovému fondu ČNB půjčuje už nějakou dobu a Sobotka poukazuje na o, že se nad tím dosud nikdo nepozastavoval. Půjčením dalších devadesáti miliard by  se celkový součet půjček velmi významně navýšil, ale na druhé straně by ukázal, kam Česká republika směřuje.

„Bylo by to výrazné zvýšení, ale současně bychom poskytli jasný signál, že nechceme být jenom černý pasažér, kterému se líbilo, že od EU inkasoval dotace 163 miliard korun, ale ve chvíli, kdy je problém, se bude tvářit, že s celou věcí nemá nic společného,“ prohlásil Sobotka.

Předseda ČSSD k tomu dodává, že MMF si dokáže vrácení půjček, proto považuje riziko nesplacení za minimální, připouští ovšem, že republika může být vystavena tlaku, aby se splacením půjčky počkala tu nejdelší možnou dobu.

Musíme být členy tvrdého jádra, abychom ho mohli ovlivňovat

Podle stínového premiéra je v bytostném zájmu Česka, aby zůstalo v pevném jádru EU, pokud bychom stáli mimo, tak nebudeme moci mluvit do stanovování pravidel, která se nás jako členské země unie stejně dotknou.

„Někdy mohou mít nové dohody pro nás nevýhodné parametry, třeba u zdanění finančních transakcí. Nebo dojde k debatám o harmonizaci základu daně z firem – a pokud by se volil systém, který povede k nějakému konsolidovanému základu, může se stát, že část daně odváděná dnes v České republice, bude odváděna v zemích, odkud firma pochází,“ popisuje příklady Sobotka a upozorňuje, že, pokud se teď nepřikloníme k pevnému jádru EU, nemusíme sedět u stolu, kde se toto bude dohadovat, což by nám jistě neprospělo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…