Česko není v izolaci, ale politická unie je nutností, míní německá kancléřka

31.03.2012 7:32

Za pár dní zavítá do Prahy německá kancléřka Angela Merkelová. Před cestou však ještě poskytla rozhovor Lidovým novinám (LN). V něm zdůraznila, že se Česko díky nepodepsání fiskálního paktu neocitlo v izolaci. Naznačila také, že Německo nebude zasahovat do problematiky využití jaderné energie v Česku, čímž se naši západní sousedé odlišují od Rakušanů. Jasně také dala najevo, že by si přála směřování EU k unii politické, byť je to ještě hodně dlouhá cesta.

Česko není v izolaci, ale politická unie je nutností, míní německá kancléřka
Foto: FonArCom
Popisek: Francouzský exprezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová

Poslední roky se německá kancléřka Angela Merkelová věnuje záchraně společné evropské měny EURA. Je to nesnadný úkol, ale kancléřka se zdá být optimistkou a věří, že společná měna má smysl a to i přes problémy, kterým čelí Řecko čí Španělsko a Portugalsko. V rozhovoru opakovaně ocenila reformní snahy řecké vlády. První dáma německé politické scény je přesvědčena, že by se všechny evropské země měly vydat cestou reforem, která posílí jejich konkurenceschopnost. Má však také za to, že to nestačí. Postupně se EU musí stát politickou.

Politická unie je nutností

„V každém případě je chyba, že jsme ještě tak daleko od politické unie. Tehdejší rozhodnutí pro společnou měnu, to byl historicky správný a směrodatný krok. Dnes ale vidíme, že i tak důležitý stabilizační pakt téměř nebyl závazně zakotven. Navíc se důležité členské státy jako Francie a Německo, tehdy pod Schröderovou vládou, podílely na jeho změkčování. Pravidla se nezpřísňovala, ale uvolňovala – v tom dodnes vidím vážnou chybu,“ zdůrazňuje kancléřka.

Budoucí politická unie by mohla podle kancléřky vypadat tak, že Evropská komise bude působit jako vláda EU a Evropský parlament bude jejím kontrolním orgánem. Evropská rada složená s šéfů vlád jednotlivých členských států by se pak mohla stát druhou komorou parlamentu. Otázkou zůstává, jak složitá bude cesta k této federalizaci Evropy, když vezmeme v potaz, že řada Čechů se o dění v Evropském parlamentu vůbec nezajímá, neboť jim přijde příliš vzdálený.

Premiér Nečas je konstruktivní partner

Důležitým krokem k budoucí politické unii se v očích kancléřky stalo podepsání fiskálního paktu EU, který všem signatářům ukládá povinnost dodržovat zodpovědnou rozpočtovou politiku. Velká Británie a Česko ho sice nepodepsaly, ale Merkelová české čtenáře ujistila, že to neznamená izolaci naší země v EU. Je totiž znát, že naše země kráčí cestou reforem i bez fiskálního paktu, což kancléřka oceňuje. Chválí tak českou vládu za to, za co jí naše levicová opozice nemilosrdně tepe.

„Česká republika stejně jako všechny ostatní země uskutečňuje řadu reforem. V žádném případě nemám dojem, že by vaše země chtěla stát stranou. Kromě toho jsem při svých rozhovorech s premiérem Petrem Nečasem (ODS) o tom, jak zlepšit konkurenceschopnost Evropy, udělala zkušenost, že to je velmi konstruktivní partner,“ oceňuje českého předsedu vlády Merkelová.

Temelín je vaše věc

V rozhovoru přišla řeč také na otázku využití jaderné energie, od které Německo ustupuje. V souvislosti s orientací na jiné zdroje energie ovšem hrozí, že budou němečtí sousedé vystaveni náhlý, přívalům energie např. v závislosti na to, jak bude či nebude foukat vítr. Česko, ale spolu s ním např. také Polsko bude proto možná nuceno postavit regulační zařízení. Merkelová však doufá, že k tomu nedojde, protože Němci intenzivně pracují na posílení své vlastní přenosové sítě. V této souvislosti ubezpečuje obyvatele ČR, že Německo nebude zasahovat do energetické politiky svých sousedů.

„Německo už v roce 2001 poprvé rozhodlo, že zhruba do roku 2022 vystoupí z jaderné energetiky. Potom jsme provoz jaderných elektráren prodloužili, ale po katastrofě reaktoru ve Fukušimě jsme to prodloužení vzali zpátky. Orientace energetické politiky je záležitostí každého členského státu. Respektujeme rozhodnutí Čechů využívat jadernou energii. Ostatně i u nás jaderné elektrárny do roku 2022 poběží. Také naši ostatní sousedé se rozhodují samostatně. Francie je ve výrobě elektrického proudu téměř úplně závislá na svých jaderných elektrárnách, naopak Rakousko už před dlouhou dobou z jaderné energetiky vystoupilo, Švýcarsko to ohlásilo. Polsko chce někdy v budoucnu jadernou elektrárnu postavit…,“ vypočítává záměry jednotlivých zemí kancléřka,

Prahu miluji

Posledním tématem rozhovoru pak byly Česko – německá vztahy. Ty Merkelová označila za dlouhodobě velmi dobré, mimo jiné také proto, že Merkelová Česko opakovaně navštívila již v dobách socialismu a např. Prahu má podle vlastních slov velmi ráda. Svou roli může sehrát i to, že nový německý prezident je východoněmecký pastor známý jako zapřisáhlý bojovník proti komunismu, ale vztahy obou zemí na těchto dvou faktorech nestojí.

„Vztah Německa k České republice bude dobrý a přátelský vždycky, nezávisle na původu našich politiků. Helmut Kohl byl západní Němec z Falce a zároveň velký přítel středoevropských a východoevropských zemí. Já mám samozřejmé osobní vzpomínky. Bývala jsem v Praze často, to město miluju. V Praze jsem pracovala, seznámila se tam s mnoha zajímavými lidmi, našla přátele. To město mě utvářelo,“ vzpomíná kancléřka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…