Havlova ulice, Havlovo náměstí. Historik: Nepropadat šílenství, počkat

22.12.2011 22:42

Už pár hodin po smrti českého a československého prezidenta Václava Havla se vyrojila řada návrhů na změny názvů ulic, náměstí i dalších míst po celé České republice. Češi ale co se přejmenovávání nejsou jednotní. Jedni soudí, že jde o důstojné vyjádření památky, druhým se zdá ukvapené. Oslovení historici vysvětlili ParlamentnímListům.cz i další aspekt problému. Nemusí uplynout ani pár desetiletí, a ulice, náměstí i další místa se z těch Havlových mohou prý přejmenovávat zpět.

Havlova ulice, Havlovo náměstí. Historik: Nepropadat šílenství, počkat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Již krátce po šoku vyvolaném úmrtím posledního československého a prvního českého se objevily první návrhy na vyjádření úcty této velké postavě dějin tím, že se po ní přejmenují některé ulice, náměstí či další části měst a obcí.

V Praze by se po Havlovi mohlo jmenovat ruzyňské letiště. S tímto návrhem přišel jako první režisér Fero Fenič. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) se stejně jako další politici v týdnu vyjádřil k tomuto návrhu pozitivně. O přejmenování ale nemůže rozhodnout vedení Prahy, letiště totiž patří státu. 

Ne tak pozitivní náhled na plánované přejmenování mají ale někteří Pražané. Třeba studenti, které ParlamentníListy.cz zachytily na středečním smutečním průvodu doprovázejícím Václava Havla na jeho poslední cestě na Pražský hrad, se domnívali, že by se letiště přejmenovávat nemělo.

Sledujeme téma Skon Václava Havla

Studenti Havlovo letiště nechtějí. Přehnané, hodnotí záměr

"Přijde mi to hodně ukvapené a přehnané," řekl redakci student ČVUT, pan Petr. Jeho kamarád, mladík, který se narodil právě během revolučních dnů, přikyvuje. "Je to hysterie pár dnů po smrti. Nemyslím si, že by se kvůli Havlovi mělo cokoliv přejmenovávat," řekl redakci.

To paní Věra z Prahy-Východ návrh přejmenovat letiště vítá. "Myslím, že to je adekvátní a důstojná pocta tak velkému člověku, jakým byl Havel," řekla v průvodu redakci.

Z Revoluční Havlova? Lidovci doufají

V rámci metropole se ale diskutuje i o dalších přejmenováváních. Na Havlovu má být přejmenována například Revoluční ulice. To propagují alespoň lidovci. „Z historie víme, že ulice Revoluční změnila své jméno už několikrát. Název Revoluční si nese od února roku 1919 jako připomínku událostí dne 28. října 1918. Jenže to už dnes ví málokdo a název Revoluční vyvolává různé konotace. Proto si myslíme, že právě tato ulice by mohla s hrdostí nést jméno Václava Havla,“ uvedli v tiskové zprávě předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a místopředseda Pavel Svoboda.

Zda však k přejmenování skutečně dojde, není jasné.  „Bude se tím co nejdříve zabývat místopisná komise,“ komentoval návrh náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09). Podle něho ale prý přejmenování ulice není zrovna jednoduché. "Měníte adresy lidem," vysvětlil háček Hudeček.

Hlava Ústí chce přejmenovat náměstí


Po prvním českém prezidentovi by se mohlo jmenovat i nynější Kostelní náměstí v centru města Ústí nad Labem. Na úterním jednání radních to navrhl primátor města Vít Mandík (ČSSD), návrh se ale na pořad jednání nedostal, zařazení do programu odmítli radní za ODS.

„V užším kruhu jsme se shodli, že by to mělo být právě Kostelní náměstí. Kvůli hlasům ODS ale nebyl tento bod zařazen na program jednání rady. Proč, to ale nezdůvodnili,“ uvedl v úterý Mandík s tím, že se pokusí bod prosadit na dalším jednání rady. To bude v lednu.

Přejmenování ulic po Havlovi se nebrání ani Hodonín.  "V případě vhodné a důstojné příležitosti možnost určitě zvážíme, řekla agentuře Mediafax mluvčí radnice Petra Kotásková."Název bychom však spíše volili u nově vzniklých ulic," dodala. Stejné stanovisko zaujala také radnice ve Znojmě či Třebíči nebo Jihlavě. Tam zvažují, že po Havlovi pojmenují třeba zdejší základní školu.

Pojmenování ulice po Havlovi zatím naopak nezvažují v Břeclavi, v Brně a nově ani v Blansku či Veselí nad Moravou.

Podle historika  Zdeňka Čecha je snaha vyjádřit exprezidentovi hold  tím, že se po něm budou masově přejmenovávat ulice, spíše výrazem momentálního šílenství.

Hysterie. Chce to odstup, soudí odborník

"Je to výraz hysterie, slušné a taktní by bylo dát tomu alespoň několikadenní odstup," uvedl pro ParlamentníListy.cz Čech. "Je možné, že se ulice a další místa přejmenují teď, a za třicet let zase zpátky. Havel, stejně jako kdokoliv z nás, udělal mnoho chyb. Jen se o nich teď od neděle nemluví," řekl redakci odborník na historii.

To, že k opakovanému přejmenovávání ulic, náměstí i dalších míst může skutečně dojít, připomíná i historik Jan Bauer. "Vaše otázka mi mimoděk připomněla příběh náměstí v Českém Krumlově, respektive jeho pojmenovávání," zavzpomínal pro redakci.

Hitlerovo náměstí. Pak Stalinovo

"Až do roku 1938 to bylo pouze Náměstí. Jenže v říjnu 1938 se Č. Krumlov stal součástí Třetí říše a místní Němci to oslavili přejmenováním Náměstí na Náměstí Adolfa Hitlera. V roce 1945 osvobodili Č. Krumlov Američané a název Náměstí se změnil na Náměstí USA. Vydrželo to jen do února 1948, kdy se změnilo na Náměstí J. V. Stalina. Po XX. sjezdu KSSS už tento název nebyl jaksi košer a přednost dostal domácí papaláš. Nyní se náměstí stalo Náměstím K. Gottwald. Později samozřejmě vadil i Gottwald a tak bylo Náměstí pojmenováno na Náměstí míru. Jak se jmenuje teď, nevím, už jsem dlouho v Krumlově nebyl,"  připomněl Bauer ParlamentnímListům.cz kocourkovskou historii českokrumlovského náměstí.

Jeho příběh podle historika svědčí o tom, že pojmenovávání náměstí, ulic, nádraží, letišť a podobně je věcí velmi ošidnou. "Jsou však jména, která mají jaksi trvalou hodnotu. Jiráskova či Palackého ulice se pravděpodobně nezmění. Stejně tak Masarykova ulice či náměstí. Pravda, jednu dobu Masaryk vadil, ale pak jsme se k němu zase pokorně vrátili. Myslím si, že i Václav Havel je takovou trvalou hodnotou. Byl totiž víc než jen spisovatelem, disidentem či posléze státníkem. Stal se symbolem. V tomto ohledu si myslím, že jeho jméno se bude dobře vyjímat na tabulích označujících jména ulic či náměstí. Už proto, že je nikdo v příštích letech nebude sundávat," uzavřel historik.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…