Olomoučan: Stěhuji se na chatu, jinak nebudu mít na chleba

27.12.2011 12:28

Lidé, kteří bydlí v městských bytech v Olomouci, si od ledna připlatí za nájem. Měsíčně budou muset najít ve svých peněženkách stovky korun navíc, a to se jim nelíbí. Paradoxní tak například bude, že důchodci v běžných nájemních bytech ve vlastnictví města zaplatí řádově o desítky korun za metr čtvereční více než obyvatelé domů s pečovatelskou službou.

Olomoučan: Stěhuji se na chatu, jinak nebudu mít na chleba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

 

Až dosud platili nájemníci městských bytů v Olomouci 76 korun za metr čtvereční. To se ale od nového roku změní. Měsíční nájemné se totiž zvýší o 8 korun za metr čtvereční na celkových 84 korun. Týkat se to bude téměř pěti stovek domácností. Pro představu se tak nájem za průměrný byt o velikosti 80 metrů čtverečních zvedne více než o šest set korun.

Šnevajs: Zohledňujeme potřeby seniorů

Město reagovalo na prodloužení deregulace.„Využili jsme možnosti, která byla daná zákonem, kdy byla v našem městě a v dalších velkých městech prodloužena deregulace o dva roky. Takže jsme měli poslední možnost to zvednout na cenu, která vychází ze statistických výpočtů,“ vysvětlil redakci důvody vedoucí ke zvýšení nájmů náměstek olomouckého primátora Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL).

I v takzvaných bytech zvláštního určení, kam se řadí například domy s pečovatelskou službou či bezbariérové byty, se zvýší nájemné. Ovšem jen v některých, zejména těch novějších a těch, které se nachází v atraktivních lokalitách. Lidé v těchto domech však i po zvýšení nájmu zaplatí podle náměstka maximálně 56 korun za metr, což je částka o dost nižší ve srovnání s tím, kolik důchodce zaplatí za užívání běžného nájemního bytu. Nejméně tu lidé zaplatí 43 korun za metr čtvereční.

Na to má ale město vysvětlení. „Neposuzujeme, kdo v tom bytě bydlí, ale jaký typ nájemní smlouvy má. Takže v běžných nájemních bytech, když tam bydlí senior, má vlastně tu možnost, že si k sobě nastěhuje příbuzného a dojde tam k přechodu nájmu, takže proto je tam ten typ nájmu a výše nájmu jiná než v domovech pro seniory, kde nedochází k přechodu nájemného. Nájemníky v těchto zařízeních zvýhodňujeme oproti těm, kteří bydlí v běžných městských bytech, protože jde o politiku města, která zohledňuje potřeby seniorů. Chceme tím ocenit jejich celoživotní práci,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz náměstek Šnevajs.

Zelenka: Přijde mi to nefér

Ředitel Správy nemovitostí Olomouc Roman Zelenka to ale vidí jinak. „Přijde mi nefér, aby důchodce, který bydlí v normálním nájemním bytě, zaplatil 84 korun za metr čtvereční a důchodce, který bydlí v domově s pečovatelskou službou to měl za 43 korun,“ sdělil redakci ParlamentníchListů.cz.

Dávky a příspěvky. I tak lze přežít

A pokračuje: „Srovnali jsme volné nájemné a regulované nájemné na 84 korunách a tak by to mělo být. To je v pořádku, protože tržní nájemné se pohybuje ve stokoruně a výše, ale myslím si, že domy s pečovatelskou službou by měly být mírně zvednuté, protože máme tu adresné dávky, nabízené příspěvky, takže nájemné by neměl dotovat pronajímatel, ale měl by měřit všem stejně,“ poznamenal Zelenka.

V této souvislosti je třeba podotknout, že pokud by se důchodce, stejně jako kterýkoliv jiný občan, dostal do hmotné nouze, která by omezovala naplnění jeho základních životních potřeb, může si zažádat o dorovnání finančních prostředků do výše životního minima.

Občan: Do roka jdu pryč. Tohle městu platit nehodlám

Ke zdražování ale v roce 2012 nedojde poprvé. Už v loňském a předloňském roce si totiž nájemníci městských bytů museli připlatit. Každý rok zhruba o deset korun za metr. Další zvyšování nájmu se jim ani trochu nelíbí. „Bydlím v bytě, který má 130 metrů čtverečních, takže se mi to prodraží víc než o tisícovku. Už teď je to neúnosné, protože platím skoro deset tisíc měsíčně, a to je jen čistý nájem bez vody, elektriky a plynu. Do roka jdu odsud pryč, protože tohle já městu platit nehodlám. Když se odstěhuji na chatu, ušetřím 120 tisíc ročně,“ rozčílil se jeden z Olomoučanů žijící v městském bytě v centru Olomouce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…