Olomoučan: Stěhuji se na chatu, jinak nebudu mít na chleba

27.12.2011 12:28

Lidé, kteří bydlí v městských bytech v Olomouci, si od ledna připlatí za nájem. Měsíčně budou muset najít ve svých peněženkách stovky korun navíc, a to se jim nelíbí. Paradoxní tak například bude, že důchodci v běžných nájemních bytech ve vlastnictví města zaplatí řádově o desítky korun za metr čtvereční více než obyvatelé domů s pečovatelskou službou.

Olomoučan: Stěhuji se na chatu, jinak nebudu mít na chleba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

 

Až dosud platili nájemníci městských bytů v Olomouci 76 korun za metr čtvereční. To se ale od nového roku změní. Měsíční nájemné se totiž zvýší o 8 korun za metr čtvereční na celkových 84 korun. Týkat se to bude téměř pěti stovek domácností. Pro představu se tak nájem za průměrný byt o velikosti 80 metrů čtverečních zvedne více než o šest set korun.

Šnevajs: Zohledňujeme potřeby seniorů

Město reagovalo na prodloužení deregulace.„Využili jsme možnosti, která byla daná zákonem, kdy byla v našem městě a v dalších velkých městech prodloužena deregulace o dva roky. Takže jsme měli poslední možnost to zvednout na cenu, která vychází ze statistických výpočtů,“ vysvětlil redakci důvody vedoucí ke zvýšení nájmů náměstek olomouckého primátora Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL).

I v takzvaných bytech zvláštního určení, kam se řadí například domy s pečovatelskou službou či bezbariérové byty, se zvýší nájemné. Ovšem jen v některých, zejména těch novějších a těch, které se nachází v atraktivních lokalitách. Lidé v těchto domech však i po zvýšení nájmu zaplatí podle náměstka maximálně 56 korun za metr, což je částka o dost nižší ve srovnání s tím, kolik důchodce zaplatí za užívání běžného nájemního bytu. Nejméně tu lidé zaplatí 43 korun za metr čtvereční.

Na to má ale město vysvětlení. „Neposuzujeme, kdo v tom bytě bydlí, ale jaký typ nájemní smlouvy má. Takže v běžných nájemních bytech, když tam bydlí senior, má vlastně tu možnost, že si k sobě nastěhuje příbuzného a dojde tam k přechodu nájmu, takže proto je tam ten typ nájmu a výše nájmu jiná než v domovech pro seniory, kde nedochází k přechodu nájemného. Nájemníky v těchto zařízeních zvýhodňujeme oproti těm, kteří bydlí v běžných městských bytech, protože jde o politiku města, která zohledňuje potřeby seniorů. Chceme tím ocenit jejich celoživotní práci,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz náměstek Šnevajs.

Zelenka: Přijde mi to nefér

Ředitel Správy nemovitostí Olomouc Roman Zelenka to ale vidí jinak. „Přijde mi nefér, aby důchodce, který bydlí v normálním nájemním bytě, zaplatil 84 korun za metr čtvereční a důchodce, který bydlí v domově s pečovatelskou službou to měl za 43 korun,“ sdělil redakci ParlamentníchListů.cz.

Dávky a příspěvky. I tak lze přežít

A pokračuje: „Srovnali jsme volné nájemné a regulované nájemné na 84 korunách a tak by to mělo být. To je v pořádku, protože tržní nájemné se pohybuje ve stokoruně a výše, ale myslím si, že domy s pečovatelskou službou by měly být mírně zvednuté, protože máme tu adresné dávky, nabízené příspěvky, takže nájemné by neměl dotovat pronajímatel, ale měl by měřit všem stejně,“ poznamenal Zelenka.

V této souvislosti je třeba podotknout, že pokud by se důchodce, stejně jako kterýkoliv jiný občan, dostal do hmotné nouze, která by omezovala naplnění jeho základních životních potřeb, může si zažádat o dorovnání finančních prostředků do výše životního minima.

Občan: Do roka jdu pryč. Tohle městu platit nehodlám

Ke zdražování ale v roce 2012 nedojde poprvé. Už v loňském a předloňském roce si totiž nájemníci městských bytů museli připlatit. Každý rok zhruba o deset korun za metr. Další zvyšování nájmu se jim ani trochu nelíbí. „Bydlím v bytě, který má 130 metrů čtverečních, takže se mi to prodraží víc než o tisícovku. Už teď je to neúnosné, protože platím skoro deset tisíc měsíčně, a to je jen čistý nájem bez vody, elektriky a plynu. Do roka jdu odsud pryč, protože tohle já městu platit nehodlám. Když se odstěhuji na chatu, ušetřím 120 tisíc ročně,“ rozčílil se jeden z Olomoučanů žijící v městském bytě v centru Olomouce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…