Do Senátu se dostanete i o Vánocích. Vystaveny zde budou betlémy

22.12.2011 14:12

Asi šedesát historických a současných betlémů, a to včetně pohyblivých. To nabídne barokní Valdštejnský palác v Praze, který je sídlem Senátu, svým případným návštěvníkům. Ti mohou do sídla horní komory Parlamentu ČR přijít i o Vánocích.

Do Senátu se dostanete i o Vánocích. Vystaveny zde budou betlémy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Den otevřených dveří v Senátu

Senátní expozice betlémů zahrnuje exponáty z různých materiálů, od papírových přes dřevěné a keramické až po kamenné či paličkované.

„K nejstarším exponátům patří keramický betlém a jesličkové figurky z 19. století. Protipól tvoří současná díla, například keramický betlém vyrobený studenty Malostranského gymnázia,“ uvedla k tomu ČTK.   

V Senátu budou k vidění i skládací betlém v obalu od gramofonové desky a jeho novější verze v obalu od "cédéčka".

Oblíbené ale mezi lidmi určitě budou i mechanické betlémy Bohumila Duška s pohybujícími se figurkami. Patří k nim betlém situovaný do Valdštejnské zahrady v areálu Senátu a nový Wiaderský betlém s papírovými figurkami.   

K vidění budou i protokolární dary

Na Štědrý den bude podle senátní tiskové tajemnice Pavlíny Heřmánkové Valdštejnský palác otevřen od 10:00 do 14:00 hodin, v dalších dvou dnech o dvě hodiny déle.

Kromě betlémů budou moci lidé v historických prostorách paláce zhlédnout expozici k 15. výročí existence českého Senátu nebo výstavu protokolárních darů v Trčkovské galerii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…