Vzpoura píseckého zvoníka. Za Havla odmítl zvonit

23.12.2011 6:05

Ne všichni lidé asi měli v lásce exprezidenta Václava Havla, který v neděli ve věku 75 let zesnul na své chalupě na Hrádečku v Podkrkonoší. Například zvoník z děkanského kostela v Písku odmítl za zemřelého kdysi prvního muže republiky zvonit.

Vzpoura píseckého zvoníka. Za Havla odmítl zvonit
Foto: Pavel Buchta
Popisek: Smuteční slavnost za Václava Havla ve Vladislavském sále

Přestože se na mnoha místech v zemi, stejně jako na jihu Čech rozezněly zvony za zesnulého exprezidenta, který je symbolem listopadu 1989, kdy nastala změna režimu z komunistického na demokratický, písecký kostel měl zůstat ztišený. Zdejší věžník odmítl zvonit s tím, že "za světské prostě nezvoní". S médii se Alois Němec bavit odmítl.

Za světské nezvoním, vysvětlil zvoník

Zvon v kostele Narození Panny Marie v Písku se nerozezněl. Lidé, kteří postávali pod věží, se pak muže ptali, proč nezvoní, když po celé zemi v neděli zvony zněly jako pieta na zesnulého bývalého prezidenta Václava Havla.

“Když jsme se ho ptali, proč zvon nezvonil, odsekl nám, že neví, proč by měl zvonit. Dodal, že za “světské“ prostě nezvoní a dál se s námi odmítl bavit,“ řekl pro ParlamentniListy.cz jeden z obyvatel jihočeského Písku, který je doteď chováním zvoníka rozhořčen.

Až obyvatelka nedaleké ulice na Bakalářích přinesla z domu malý zvoneček a zvoněním na něj uctila skupinka lidí památku Václava Havla.

Římskokatolická farnost, která se o děkanský chrám stará a na starosti má i zvonění při různých příležitostech, se kaje a slibuje, že v pátek v poledne se zvoněním přidá k tryzně. Tedy ve chvíli, kdy se na pražském Hradě uskuteční v chrámu sv. Víta poslední rozloučení s Václavem Havlem.

V pátek zvony budou znít

Písecký administrátor farnosti páter Karel Vrba se omlouval s tím, že o výzvě arcibiskupa Dominika Duky, aby se zvony na památku Havla rozezněly, se dozvěděl pozdě.

“Dozvěděl jsem se to až z televize. V neděli jsme v 17 hodin měli mši svatou, a tudíž jsem nevěděl, že mají zvony znít. V pátek samozřejmě zvonit budeme,“ přislíbil kněz.

Podle mnohých občanů Písku nešlo ale o nevědomost, ale schválnost zvoníka.

“Kdyby to bylo tak, jak říká pan farář, řekl by přeci, že o prosbě zvonit za Václava Havla nevěděl. On byl ale arogantní a řekl, že za “světské“ zvonit nebude. Je to asi nějaká schválnost. Ani vám novinářům to přeci nechce vysvětlit, to o něčem svědčí,“ dodal další obyvatel Písku Josef Marek pro ParlamentníListy.cz..

Sledujeme téma Skon Václava Havla

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…