Na pohřeb přijede padesát delegací, přicestují 30 leteckými speciály

22.12.2011 13:00

Na pražském letišti v Ruzyni v pátek dopoledne přistane kvůli státnímu pohřbu Václava Havla zhruba 30 leteckých speciálů, které přivezou zahraniční státníky a jejich delegace. Další smuteční hosté z ciziny přicestují pravidelnými linkami.

Na pohřeb přijede padesát delegací, přicestují 30 leteckými speciály
Foto: Pavel Buchta
Popisek: Smuteční slavnost za Václava Havla ve Vladislavském sále

Kapacita katedrály svatého Víta je zhruba tisícovka míst. Vedle rodiny přijdou i přátelé Václava Havla. Jeho kancelář jim rozeslala víc než tři stovky pozvánek pro dvě osoby. Pak začnou přijíždět zahraniční delegace.

Přijede například ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová, bývalý prezident a její manžel Bill Clinton, britský premiér David Cameron a někdejší šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová.

V seznamu hostů je i francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Svou účast potvrdili také prezidenti Slovenska, Rakouska, Německa, Maďarska, Slovinska, pobaltských států či Gruzie. S příjezdem počítají šéf Evropské komise José Manuel Barroso a europarlamentu Jerzy Buzek. Podle ruských médií povede delegaci Moskvy federální ombudsman Vladimir Lukin. Například za Polsko se smutečního obřadu zúčastní mimo jiné legendární vůdce odborové organizace Solidarita a první nekomunistický prezident Lech Walesa.

Vévodí dosud pražský summit NATO

Co se týče počtu hlav států, které přijely na jednu vrcholnou akci do České republiky, vévodí dosud pražský summit Severoatlantické aliance (NATO) z listopadu 2002. Do Prahy tehdy podle upozornění ČTK přicestovalo 22 prezidentů a k tomu ještě na dvě desítky předsedů vlád. V květnu 2007 do Brna na konferenci středoevropských prezidentů přicestovalo 14 hlav států. Na páteční pohřeb bývalého prezidenta Václava Havla by jich mělo přicestovat dvanáct.

Budou přijíždět jeden za druhým
 

„Počítáme s tím, že delegace přijedou na Pražský hrad v určitém časovém rozmezí, které bude před začátkem bohoslužby. Zhruba hodinu, hodinu a půl před bohoslužbou se katedrála otevře pozvaným hostům,“ zmínil k tomu ředitel protokolu Pražského Hradu Jindřich Forejt.

Státní speciály budou odbavovány v areálu Jih, na takzvaném starém letišti. Jejich přílet letiště očekává mezi 09:00 až 11:00, odlety jsou pak plánovány na dobu mezi 15:00 a 17:00.
    

Standardní provoz letiště bude podle mluvčí Letiště Praha Evy Krejčí v běžném režimu, cestující by přesto měli vyjet na letiště s dostatečnou časovou rezervou, a to hlavně kvůli možným dopravním omezením při příjezdu na Ruzyni.
    

Rozloučení bude trvat přes dvě hodiny

Nejen na bezpečnost smutečních hostů budou v Praze dohlížet stovky policistů. Pro nepozvané hosty bude ale areál Hradu uzavřený. Pohřeb by měl trvat přes dvě hodiny.

Smuteční bohoslužba začne v poledne minutou ticha a bude ji sloužit Dominik Duka. První čtení při bohoslužbě přednese herec Josef Abrhám. Poslední rozloučení pak přednese pomocný biskup pražský Václav Malý.

V pravé poledne se také po celé zemi na tři minuty rozezní kostelní zvony a také sirény, školy, úřady a podniky budou držet minutu ticha. Na Havlovu počest zazní z Petřína 21 dělostřeleckých salv.

V krematoriu ve Strašnicích se pak odehraje poslední rozloučení pouze v rodinném ruhu. Urnu s popelem Václava Havla pak rodina uloží do hrobky na pražských Vinohradech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…