Už nám došly slzy. Zpět do života. To byl koncert pro Havla

23.12.2011 22:13

Katarze na konci těžkého týdne. Tím měl být koncert s názvem "Pocta Václavu Havlovi", který se v pátek odehrál v pražské Lucerně. Jako by nám skrz něj sám zesnulý vzkazal: Konec truchlení, vraťte se do života. Tedy, alespoň tak ho parafrázoval jeho někdejší spolupracovník a jeden z organizátorů koncertu Ladislav Špaček.

Už nám došly slzy. Zpět do života. To byl koncert pro Havla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Koncert na počest Václava Havla v pražské Lucerně

"Ta myšlenka se zrodila v úterý večer," přiblížil Špaček v rozhovoru pro Českou televizi, která koncert v pátek přenášela v hlavním vysílacím čase, jak se celou akci vůbec podařilo vymyslet a zorganizovat. "Vypadalo jako šílený plán, neměli jsme vůbec čas se scházet, komunikovali jsme jen přes e-maily. Musím ale říct, že nám všichni vycházeli vstříc. Paní Havlová dala k dispozici Lucernu, vyřídili jsme obrazovku na Václaváku. To by byla obyčejně otázka měsíců,  všechny povolení, razítka atd. My ale šli na úřad a během hodiny to bylo."

Koncert zorganizovali přátelé a spolupracovníci Václava Havla, oficiálně akci zaštítily organizace jako Knihovna Václava Havla, Nadace VIZE 97, Výbor Dobré vůle, Fórum 2000 nebo Člověk v tísni. "Některé účinkující jsme vybrali sami, například jsme si říkali, že tu musí hrát Plastici. Ale jiní se začali hlásit sami, považovali za čest vystoupit na Poctě Václavu Havlovi, třeba ještě dnes jsem měl na e-mailu mnoho kapel, které tu chtěli vystoupit, ale už se nevešli."

Takhle přesně bych si to přál, řekl by nám Václav

Špaček vysvětlil rovněž, proč organizátoři záměrně pozvali hudebníky a jiné umělce různých žánrů. "Když Václav Havel pořádal akce, tak se tam scházeli nejrůznější lidé z nejrůznějších žánrů a vrstev. To byl vždycky jeho záměr. A to jsme se snažili dodržet i tady, to je přesně ta multikulturní promísenost, kterou Václav miloval."

Podle Špačka byly v Lucerně asi čtyři tisíce lidí. "Všichni jsme přesvědčeni, že by nám Václav poděkoval, kdyby to tu viděl, a řekl: takhle přesně bych si to přál."

Přestaňte truchlit a vraťte se do života

"Je to pro nás hlavně příležitost lidská a filozofická," sdělil své dojmy Jiří Pavlica z Hradišťanu. "Naplňujeme ten smysl pocty Václavu Havlovi různými hudebními žánry. Je to pro nás čest." Pokud by prý měl Pavlici interpretovat nějaký dojem z pátečního večera, byl by jednoznačný: "Ten vzkaz je, abychom byli tolerantní, jako jsou tu dnes všichni, a abychom byli většími vizionáři, ne jen pragmatiky."

"Ve dnech, které jsou pro mě velmi smutné, mi dneska došly slzy a potřeboval jsem změnu. Když se podívám kolem, tak tohle je ta změna," svěřil své dojmy i divadelník Andrej Krob. Přesně v tomto duchu pořadatelé koncert zamýšleli. "Řekli jsme si, že ten smutný týden musí mít nějaký pozitivní konec," podotkl Špaček. "Nějaké uvolnění, kdy se katarzí vrátíme do běžného života. Václav by to takhle chtěl."

V Lucerně v pátek večer vystoupilo množství umělců. Mezi nimi například Hradišťan, Matěj Ruppert a Tonya Graves, Hudba Praha nebo Jasná Páka, Vladimír Mišík nebo Ivan Král. Kromě čtyř tisíc lidí v prostorách Lucerny sledovali koncert prostřednictvím videoprojekce i lidé na Václavském náměstí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…