Šéfka opavského hnutí: Máme 30 procent. Hurá do voleb

28.12.2011 12:59

ROZHOVOR Hnutí SOS PRO OPAVU se v loňských komunálních volbách povedl husarský kousek, získalo 28,21 procent. To pak znamenalo nevídaných 17 mandátů ve 45 členném opavském zastupitelstvu. Jedna z hlavních tváří hnutí - Pavla Brady, současná 1. zástupkyně primátora města Opavy, říká, že její funkce předsedkyně tohoto politického uskupení padla ukončením jejího členství. Její politická aktivita však zdaleka ne.

Šéfka opavského hnutí: Máme 30 procent. Hurá do voleb
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Paní Brady, chystáte se také do krajských voleb v příštím roce? Má se krajský úřad bát invaze vašeho hnutí?

Vzhledem k důvěře, kterou nám naši voliči v Opavě dali, účast v krajských volbách vážně zvažujeme. Zatím je ovšem předčasné mluvit o podrobnostech.


Ženy přinesly do jednání jiný rozměr


Zároveň se díky vašemu volebnímu uskupení dostal do opavského zastupitelstva rekordní počet žen. Je to na jednání zastupitelstva poznat?


Do jednání se vnesl další rozměr a nový pohled. Ženy vidí věci přece jenom trošku jinak než muži a to je velmi přínosné. Na zastupitelstvech se např. začalo mnohem více diskutovat o sociální oblasti, která byla celá léta na okraji zájmu. Dá se vysledovat i to, že zatímco kolegyně zastupitelky vystupují ke konkrétním problémům, někteří mužští kolegové se hlásí do diskuse jen proto, abychom je nepřehlédli. 

  
Strana pro otevřenou společnost v Moravskoslezském kraji po podzimních peripetiích a tahanicích s Libereckými kolegy skončila. Jak to ovlivnilo vaše členy a vaše hnutí?


Kromě nepříjemností, které se týkaly především mé osoby, nemá tato situace žádný vliv na naší činnost v Opavě. Nadále vykonáváme svou práci v zastupitelstvu i na radnici.


V prohlášení z poloviny listopadu jste psali, že uvažujete o založení nového politického subjektu, jak je tato myšlenka daleko?


Je to nejpravděpodobnější varianta. Zvažujeme všechny možnosti, protože nechceme některé věci zbytečně uspěchat.


Kolik máte v současné době členů a kolik příznivců? Jaká je věková struktura vašich členů? Podle zveřejněných informací na internetu mám pocit, že se jedná především o mladé lidi.


Ze Strany pro otevřenou společnost vystoupilo v Opavě 32 členů, dalších asi 20 lidí s námi velmi úzce spolupracuje. Většina z nás je ve věku mezi 30 až 40 lety, ale máme mezi sebou také 23letého zastupitele (zřejmě nejmladšího oddávajícího v ČR) či kolegy ve věku nad 50 let. Počty příznivců si netroufám odhadnout.

 

Občané by měli rozhodovat o vlastním městě


Co je prioritou vašeho hnutí v Opavě?


Přiblížit politickou reprezentaci občanům a více je zapojit do rozhodování o svém vlastním městě.


Co se vám za uplynulý rok povedlo?


To by měli spíše hodnotit voliči. Výsledky naší práce se projeví většinou až se zpožděním. Konkrétním výsledkem je například úspěšné obnovení farmářských trhů ve městě, navýšení financí do sociálních služeb, zateplení jedné velké sídlištní základní školy nebo příprava výstavby nového penzionu pro seniory.    

 


Co se naopak nepovedlo a proč?


Zatím se nám nepovedlo snížit dluh města a naopak jsme byli nuceni vzít další úvěr, abychom zajistili profinancování projektů z evropských fondů, které jsme zdědili po předchozím vedení. Jednalo se o projekty v objemu cca 700 mil. Kč, které jsou natolik rozpracované, že je už nebylo možné zastavit. Po získání peněz z dotací se úvěry splácejí. Ovšem na konci volebního období v roce 2014 by mělo být zadlužení města nižší, než v roce 2010 při našem nástupu do funkcí.


Setkávání s voliči je samozřejmost a povinnost


K čemu vás inspiruje setkávání s vašimi voliči inspiruje?


S voliči se snažím být v kontaktu a setkávám se s nimi při různých příležitostech prakticky denně. Často se na mě obracejí se svými problémy, podněty či požadavky. Snažím se vnímat, co lidi trápí a pokud je to v možnostech města, tak i pomoci. Každý politik by se měl zajímat o problémy lidí, kteří jej volili. Považuji to za samozřejmost a povinnost.


Jak se vám spolupracuje s koaličním partnerem ČSSD?


Docela dobře se doplňujeme. Oni mají politické zkušenosti a my spoustu nových nápadů. Někdy ustoupí oni, někdy my. Jsem ráda, že se nám daří nalézat konsensus.


Umíte si představit spolupráci také s jinou stranou?


Na komunální úrovni by neměla být práce pro město záležitostí stran, ale konkrétních lidí. Každý, kdo se nechal zvolit do zastupitelstva, by měl mít přece zájem pracovat pro své město. Já i mí kolegové ze SOS pro Opavu vítáme spolupráci s kýmkoliv, komu jde o prospěch Opavy.


Přeji nám do roku 2012 porozumění mezi lidmi


Jste zároveň první náměstkyní primátora v Opavě, co vás v této funkci překvapilo?


Nejvíce mě překvapilo to, že se našli lidé, kteří za mnou přišli a vyžadovali si určité výhody jen proto, že to tak bylo údajně dříve zvykem. Jiní spoléhali i na to, že jsem žena a tak snadněji ustoupím jejich nátlaku a vyhovím jim v neprospěch města.


Jaké je vaše přání pro rok 2012?


Aby to byl rok porozumění mezi lidmi na všech úrovních. Přeji vám i vašim čtenářům pohodové vánoční svátky.
 

Kdo je:
Ing. Pavla Brady (39 let) je v současné době bez stranické příslušnosti. Po absolvování gymnázia vystudovala pozemní stavitelství na ČVUT v Brně. Pak pracovala ve různých stavebních firmách v ČR a v USA, kde absolvovala  v roce 2002 dvousemestrální studium fotografie na Casper College. Od roku 1999 pracuje také jako soudní znalkyně v oceňování nemovitostí; vady a poruchy staveb. V roce 2006 úspěšně kandidovala za sdružení nestraníků do opavského zastupitelstva. Od roku 2009 je členkou Klubu českých političek. Vloni ji zvolili v komunálních volbách za 1. náměstkyni primátora Statutárního města Opavy za hnutí SOS pro Opavu. Mezi její zájmy patří cestování, lyžování, in-line bruslení, jóga, tanec, fotografování. Může se pochlubit oceněním v českých a amerických fotografických soutěžích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…