Průzkum: Soužití s Romy se na Ústecku bojí více než nezaměstnanosti

30.12.2011 20:15

Soužití Čechů a Romů považuje za mimořádně závažný problém 54 procent dotázaných v Ústeckém kraji. Vzbuzuje to větší obavu než nezaměstnanost. Naopak jsou lidé spokojeni se zdravotnictvím a městskou hromadnou dopravou v kraji.

Průzkum: Soužití s Romy se na Ústecku bojí více než nezaměstnanosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rom v Chanově

Soužití Čechů a Romů považují obyvatelé Ústeckého kraje za závažnější problém než nezaměstnanost a kriminalitu, vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK. Jako mimořádně závažný problém to označila více než polovina lidí, kterých se dotázala agentura v průzkumu objednaném krajským úřadem.

Hejtmanka chce problémy řešit s vládou

"Jsou to dlouhodobé problémy, jejichž řešení se neobejde bez aktivnějšího přístupu vlády. Naším dílčím příspěvkem pro soužití s nepřizpůsobivými občany a kriminalitou je takzvaný ústecký balíček a spolupráce s místní samosprávou," komentovala výsledky hejtmanka Jana Vaňhová a připomněla tím soubor legislativních změn, které kraj navrhl.

"Pocit problematických česko-romských vztahů je dokonce jednou z příčin názoru, že se životní podmínky v poslední době v Ústeckém kraji zhoršily. Soužití Čechů a Romů označují za problém nejvíce lidé, kteří pozorně sledují situaci na Šluknovsku a mají obavy z jejího dalšího vývoje. Dále mezi ně patří ti, kteří se osobně stali obětí kriminality a lidé žijící poblíž problémové komunity," uvedla Alena Tichá z tiskového odboru krajského úřadu.

SLEDUJEME téma: Romové

Naopak soužití Čechů s Vietnamci Severočeši za problematické nepovažují skoro vůbec. Dalšími problémy jsou nezaměstnanost a kriminalita

Lidi trápí nedostatek práce a zvýšená kriminalita

Za druhý nejnepříjemnější problém Ústeckého kraje lidé označili nabídku pracovních možností. Za mimořádně vážný jej považují více než dvě třetiny dotázaných. Ústecký kraj se potýká se zvýšenou kriminalitou, kterou označila za mimořádně závažný problém třetina dotázaných. Šest z deseti respondentů uvedlo, že se buď oni sami, nebo někdo z jejich rodiny stal v posledních pěti letech obětí krádeže, přepadení nebo výtržnictví.

Naopak s úrovní zdravotní péče nebo hromadnou dopravou jsou lidé v Ústeckém kraji podle tohoto průzkumu spíše spokojení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…