Okamura straší senátory: Co kdyby se on dostal na Hrad?

04.01.2012 7:21

Senát se chystá na schválení přímé volby prezidenta. Mezi senátory ovšem panuje obava, že se z volby stane „mediální šaškárna“. Deníku Právo to řekl šéf senátorského klubu ČSSD Petr Vícha.

Okamura straší senátory: Co kdyby se on dostal na Hrad?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Přímá volba by prý mohla přilákat třeba televizní celebrity, politicky nečitelné kandidáty nebo populistické zájemce. Vícha poukázal na úvahy o kandidátu Tomio Okamurovi, viceprezidentovi Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Nic proti Okamurovi, ale dělá se z toho mediální šaškárna

Podle Víchy se senátoři často rozhodují samostatně bez ohledu na stranickou příslušnost. „Lidé se budou rozhodovat sami podle sebe. Řeknu na rovinu, když si člověk přečte, že prezidentem by měl být pan Okamura, zhoršuje nám to podmínky pro vyjednávání přímé volby,“ řekl Právu.

„Protože se tak trošku z toho dělá mediální šaškárna. A teď nic proti němu, abych nebyl špatně pochopen,“ dodal senátor ČSSD.

Senátoři budou o této změně ústavy jednat až v únoru, původně se přitom předpokládalo, že k jednání dojde v průběhu lednu. Zkrátí se tak doba do konání přímých prezidentských voleb na začátku roku 2013. Deník Právo dodává, že ani vláda ještě neprojednala prováděcí zákon k přímé volbě.

Přímou volbu podpoří alespoň tři pětiny senátorů ČSSD, zbytek je na ostatních stranách

Vícha tvrdí, že většina senátorů ČSSD nejspíš podpoří přímou volbu. „Jsem přesvědčen, že pro přímou volbu budou hlasovat minimálně tři pětiny členů senátorského klubu. Ale je jasné, že musí dát hlasy i členové ostatních politických klubů,“ řekl Právu.

K přijetí zákona je v Senátu potřeba třípětinová většina přítomných senátorů. Pokud by někteří senátoři při hlasování opustili sál, mohli by přijetí zákona umožnit. Senát má 81 členů, pokud by byli všichni přítomni, bylo by potřeba 49 hlasů k přijetí zákona o přímé volbě.

Tři pětiny senátorského klubu sociální demokracie je 24 hlasů, z dalších stran by tedy bylo potřeba dalších 25. To ovšem podle deníku Právo není jisté vzhledem  odporu části ODS, TOP 09 i lidovců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …