Klausův exporadce: ODSko, buď chytrá. A vrátí se ti voliči

05.01.2012 13:51

Informace o tom, jak se ministerstvo financí připravuje na možné zvýšení schodku státního rozpočtu, se už díky úniku z Kalouskova úřadu dostala na veřejnost. Není překvapením, že úředníci navrhují další a poměrně razantní zvýšení daní. S takovým postupem důrazně nesouhlasí liberální ekonom, bývalý prezidentův poradce a předseda Strany svobodných občanů Petr Mach. Podle něho to může mít vliv spíš kontraproduktivní, protože lidé se budou snažit zákony obcházet nebo nebudou tolik nakupovat.

Klausův exporadce: ODSko, buď chytrá. A vrátí se ti voliči
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Petr Mach

Resort financí navrhuje například sjednocení sazby DPH na 19 procent a to již od půlky letošního roku. Ve hře je také zvýšení daně z převodu nemovitostí o dva procentní body, navýšení daně z příjmu fyzických osob o jedno procento a vyloučit se nedá ani nastavení progresivního zdanění. Razantně by se také podle uniklých informací mohlo sáhnout na výdajové paušály pro živnostníky.

Zvýšení daní víc peněz do rozpočtu nepřinese

„Já bych vládu velmi varoval před jakýmkoli dalším zvyšováním daní, protože se v nedávné minulosti ukázalo, že tudy cesta nevede a zvýšení sazeb se v zásadě projevilo zvýšením výnosů, ať už to byla třeba daň lihu nebo benzínu a nafty. Od letošního roku se zvyšuje DPH a já předpokládám, že na potravinách a lécích se to vládě podaří vybrat, ale třeba u stavebních prací a podobných věcí se spíše bude dít to, že si to lidé budou dělat bez faktur a platit si to hotově a vláda tam ty peníze prostě nevybere,“ obává se dopadu možných vládních opatření Mach.

Naše daně jsou podle jeho slov už tak dost vysoké, že to narazilo na určitý strop a pokoušet se vyrovnat státní rozpočet zvyšováním daní nemůže fungovat. „Samozřejmě nelze takový vývoj předjímat se stoprocentní jistotou, ale z druhé strany pro mě, jako liberálního ekonoma je důležitý faktor, že i kdyby se vládě to vládě podařilo vybrat, tak ty peníze stejně vezmou lidem, kteří by lépe věděli, jak s nimi naložit a budou je namísto toho utrácet úředníci a politici, kde vždycky existuje obrovská míra neefektivnosti nebo dokonce korupce, takže i kdyby se to vládě mělo povést a zvýšení sazeb by se mělo projevit ve zvýšení daňového výběru, tak já před tím stejně znovu varuji,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz někdejší poradce prezidenta Klause.

Kalousek by peníze mohl získat i bez zvyšování daní, kdyby chtěl

Problém je podle něho i v tom, že vláda vůbec nedodržuje své vlastní sliby. Před volbami lidem slibovali, že se daně zvyšovat nebudou, dnes se děje přesný opak. „Nebyli schopni jakkoliv uspořit na byrokracii, nezrušili ani jediný zbytečný státní úřad a naopak několik dalších úřadů zřídili, takže vláda místo toho, aby účinně hledala, kde by se dalo smysluplně šetřit, tak jenom přemýšlí o zvyšování daní,“ odsuzuje vládní politiku Petr Mach.

„Přísun peněz do rozpočtu se dá pochopitelně zajistit i bez zvyšování daní. Například zrušením povinného přimíchávání bioložky od benzinu a nafty. Klesly by ceny, zahraniční kamiony by u nás tankovaly častěji a stát by na spotřební dani vydělal více, aniž by ji musel zvyšovat. Možností je určitě mnoho, jen vláda touto cestou nechce jít,“ pokračuje.

Vláda prý zbytečně utrácí peníze a pak to chce řešit nejen na úkor peněženek obyčejných lidí, ale i stále rostoucím státním dluhem. „Oni státní dluh každým rokem zvyšují o více než sto miliard korun, to znamená, že nejenom tahají peníze z kapes lidem, ale utrácejí ještě mnohem více a tím to břemeno pouze přesouvají na další roky i na generace, které se třeba ještě vůbec nenarodily,“ vidí hlavní problém šéf Svobodných.

Návratnost půjčky MMF je ve hvězdách

Skutečnost, že by ministr Kalousek ochotně poslal našich 90 miliard na záchranu eura a z druhé strany pak lidem říká, že je na tom rozpočet špatně a proto musí růst daně, jen podle Macha odpovídá jeho prioritám a ukazuje to, co považuje za přednější.

„Mně je líto, že takto vehementně chce odeslat 90 miliard pryč a je úplně jedno jestli je to na dluh ze státního rozpočtu nebo jestli je to z majetku státu, ať z nemovitého majetku nebo z devizových rezerv, prostě je to majetek státu, který se někam pošle s tím, že jeho návratnost je ve hvězdách,“ uvedl dále pro server ParlamentníchListů.cz liberální ekonom.

„To že by pan Kalousek a další ministři chtěli náš stát zbavit 90 miliard nebo i kdyby to měla být nižší částka, tak je to naprosto neobhajitelné v situaci, kdy každým rokem Českou republiku zadlužují o více než sto miliard korun,“ vidí rozpory Mach.

Vzkaz ODS: Zabraňte poslání 90 miliard a vrátí se vám voliči

Současný stav však Mach vidí jako možnou příležitost pro ODS, která se většinou k plánované půjčce Mezinárodnímu měnovému fondu staví zamítavě. Strana by tak podle jeho soudu mohla svým některým zklamaným voličům ukázat, že zcela neopustila své původní myšlenky, na nichž ji začátkem devadesátých let budoval nynější prezident Václav Klaus.

„Velmi bych si přál, aby premiér Nečas v tom dosavadním odporu proti té půjčce zůstal pevný a rád bych slyšel podobně silná slova i od dalších ministrů vlády, protože o tom bude samozřejmě rozhodovat vláda jako kolektivní orgán. Kdyby ODS byla chytrá, tak by tohle využila, protože ona se pere s TOP 09 o podobné voliče a kdysi byla ODS vnímaná jako euroskeptická nebo eurorealistická, dneska už nevím, jak ji lidé vnímají,“ říká šéf libertariánské Strany svobodných občanů a dřívější člen ODS.

„Kdybych byl nějaký strategický poradce ODS, což tedy nejsem, tak bych jim radil, aby se proti té takzvané půjčce postavili. A samozřejmě bych si to přál i jako občan,“ doporučil občanským demokratům.

Sobotko a Kalousku, složte se na to sami!

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nedávno v Otázkách Václava Moravce prohlásil, že by se poskytnutí diskutovaných 90 miliard na záchranu eura nebál, neboť takovou částku prý dostaneme z EU zpátky na dotacích do dvou let. „Je příznačné, že on tím de facto přiznává, že ta půjčka nebude vrácena, když přemýšlí, že se nám to vrátí někde jinde. Za další bych k tomu řekl, že ty dvě věci spolu nijak nesouvisí. Pokud jde o evropské dotace, tak my do unijního rozpočtu také velice tučně přispíváme a na dotacích, které nám přichází, se musíme podílet takzvaným kofinancováním,“ kritizuje Petr Mach dotační programy.

„A pokud nám vyjde čistá pozice, to znamená, že dostaneme nějaký rok z Bruselu o něco více, než tam dáme, tak nesmíme zapomenout, že je to velmi draze vykoupené. Ty dotace nejsou zadarmo, ony jsou často podmíněny přijímáním evropské legislativy a norem. A jenom ty normy na podporu energie z obnovitelných zdrojů nás ročně stojí přes padesát miliard korun. Takže tady to je absolutně nemístné srovnání a pokud by pan Sobotka nebo Kalousek chtěli, tak ať vyhlásí sbírku a na tu půjčku se složí. Rozhodně ale nemohou argumentovat tím, že to zaplatí z peněz, které patří České republice,“ důrazně nesouhlasí Mach.

Takzvané evropské dotace jsou podle něho velkým problémem obecně. „Zabýval jsem se tím ve své knize Jak vystoupit z EU, která je na internetu volně ke stažení, a já jsem velmi přesvědčen o tom, že by nám to prospělo. Mohli bychom si tak sami určovat, na co chceme své peníze vynaložit,“ navrhuje ekonom.

Vykašleme se na dotace a bude nám lépe, radí Mach

„Představte si, že se v nějakém obecním zastupitelstvu se jedná o tom, jestli mají opravit chodník, financovat kanalizaci nebo něco jiného a oni se třeba rozhodnou, že potřebují chodník, ale ty dotace jsou třeba vázány na to, že to musí být cyklostezka. A oni tudíž musí místo chodníku zbudovat cyklostezku a ještě to musí částečně financovat z vlastního obecního rozpočtu,“ hodnotí pro ParlamentníListy.cz problematiku systému.

Dalším typickým příkladem je dle jeho vyjádření aktuálně také ministerstvo školství. „To je teď popotahováno za to, jak údajně špatně čerpá dotace, ale když pak slyšíme, na co ty dotace mají jít, jako třeba na kurzy zdravého životního stylu nebo kurzy o podpoře konkurenceschopnosti, tak to jsou totální nesmysly, které nikomu nepřinesou užitek,“ má jasno Mach.

Naši státní kasu to navíc ještě stojí další peníze na výplaty úředníků, kteří se tím zabývají a kteří s tím mají spoustu problémů a starostí a ještě je u toho povinné kofinancování penězi z kapes českých daňových poplatníků.

„Takže říkat, že každá koruna z Bruselu je žádoucí, to prostě není pravda. Mnohdy je to tak, že peníze z EU jsou využity velmi neefektivně, takže by bylo lepší, kdyby vůbec nepřišly. Velmi bych doporučil, abychom si o našich českých věcech rozhodovali sami a určovali také, na co budeme vynakládat vlastní peníze,“ uzavřel Petr Mach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…