ČRo: Manžel Julije Tymošenkové zřejmě dostane v Česku azyl

06.01.2012 10:38

Manžel ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové, která si odpykává trest za údajné poškození státu, požádal v Česku o azyl. Informaci potvrdil Českému rozhlasu (ČRo) ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. O celé věci už prý jednal s ministrem vnitra Janem Kubicem. Jak navíc šéf české diplomacie zdůraznil, jednapadesátiletý ukrajinský podnikatel s žádostí nejspíš uspěje.

ČRo: Manžel Julije Tymošenkové zřejmě dostane v Česku azyl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„Z těch rozhovorů bylo jasné, že se vnitro odhodlalo tento azyl udělit. Já jsem se při přestávce na vládě sešel na kuřárně s ministrem vnitra. Zeptal jsem se ho, jestli je to pravda, protože to se mnou nikdo nekonzultoval. On řekl, že ano a tím to pro mne bylo vyřešené,“ řekl rozhlasu Schwarzenberg. 

Julia Tymošenková byla loni na Ukrajině odsouzena na sedm let za uzavření údajně nevýhodných smluv o dodávkách ruského plynu. Západ proces ostře kritizoval jako politicky motivovaný.

Ministr zahraničí také i pro ČTK potvrdil nformaci deníku Právo, že manžel Tymošenkové požádal v České republice o azyl.

Podle deníku Právo, který informaci přinesl jako první, je možné, že Olexandr Tymošenko se chce získáním azylu vyhnout ukrajinským úřadům, které se mohly při vyšetřování případu údajné zpronevěry jeho manželky zaměřit i na něj. 

Udělení víza se zřejmě odrazí na česko-ukrajinských vztazích

Český rozhlas také připomněl, že případné udělení víza se zřejmě odrazí na česko-ukrajinských vztazích. Řekl to komentátor Českého rozhlasu 6 Libor Dvořák. 

„Musíme počítat s tím, že se vztahy poněkud ochladí. Bude to zřejmě horší než v případu Danylyšina. Nepříjemné to může být i pro desetitisíce ukrajinských občanů, kteří u nás pracují,“ dodal k tomu Dvořák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…