Právo potvrzuje informace PL.cz: Škárka mluvil o puči ve VV

07.01.2012 11:08

Bývalý místopředseda Věcí veřejných Jaroslav Škárka, který se snažil o převrat ve vedení VV a je stíhán za přijímání úplatků, se na tajně pořízené nahrávce přiznává ke dvěma věcem. Skutečně se prý podílel spolu s tehdejší šéfkou klubu VV Kristýnou Kočí na pokusu o odstranění Bárty a jeho lidí z vlády. A za informace, které by mohly uškodit Vítu Bártovi, byl ochotný nabídnout peníze. Deník Právo tak potvrzuje zprávu, kterou ParlamentníListy.cz zveřejnily v pátek.

Právo potvrzuje informace PL.cz: Škárka mluvil o puči ve VV
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Poslanec Jaroslav Škárka

Nahrávku pořídil dlouholetý spolupracovník ABL a Víta Bárty a Škárkův přítel Tomáš Jánský. Jedná se o záznam schůzky mezi Jánským a Škárkou, Jánský ji zaznamenal na ukrytý diktafon.

Škárka počítal s tím, že se on a jeho společníci dostanou do vlády

„(...) Já jsem počítal s tím, že se to změní a že já budu mluvit do toho, jak se to různě, jak se to přerozdělí, jo, že se bude, že prostě nás nebude, nebudeme tři, ale budeme sedm nebo jedenáct, a budeme řešit, kdo v té vládě bude a nebude. S tím jsem počítal. To se nepovedlo, protože Vítek velmi, velmi rychle na ty lidi zaklekl a velmi rychle ty lidi, ty lidi prostě stáhl k sobě, předržel u sebe,“ cituje Právo Škárkovu řeč.



Škárka tím nejspíš potvrzuje neúspěch puče z jara 2011. Tehdy se k véčkařským rebelům (Škárka, Kočí a Stanislav Huml) nepřidal žádný další poslanec VV. Nevyšel tedy záměr připravit Bártu a jeho lidi o vliv na vládu.

V další části rozhovoru se Škárka pokouší vyjednávat s Jánským, zda by byl ochotný předat informace, které by mohly poškodit Víta Bártu. Jánský za informace na nahrávce požaduje milióny. Podle deníku Právo se tak snažil Škárku vyprovokovat. Škárka peníze za odměnu nevyloučil a ptá se na přesnou částku.

Jánský chtěl peníze, aby byl zajištěný na zbytek života

Jánský mu odpovídá: „Nevím, já nevím... co si oni představujou a co oni jsou schopni a ochotni vůbec jako vypustit... Protože jestli si myslej, že za tu informaci pustěj milión korun, a to je bezpředmětný, jestli si myslej, že za ní pustěj dva milióny, tak to je prostě píčovina jako to je...“ Škárka mu skáče do řeči: „tak na půl roku života...“

Škárka naznačuje, že by Jánský mohl dostat peníze například od policie či BIS. Pak řekl, že potřebuje čas, aby mohl o nabídce Jánského promluvit s Kristýnou Kočí.

Nahrávka pochází z konce srpna minulého roku, tehdy jednal sněmovní imunitní výbor o vydání Škárky a Bárty policii. Škárka se nejspíš snažil najít informace, které by kompromitovaly Víta Bártu a jemu by pomohly. Pokus ale nevyšel, protože Bárta a jeho společníci zjistili, že Jánský předal nahrávku policii.

Pozoruhodné je, jak Škárka zjistil, že si ho Jánský nahrál na diktafon a pak to předal policii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…