Kampaň proti přerušení činnosti opery končí koncertem zdarma

08.01.2012 11:25

Několikaměsíční kampaň proti pozastavení činnosti opery Národního divadla Brno vyvrcholí v sobotu 14. ledna koncertem v brněnské katedrále. Program je poděkováním veřejnosti, která operu podpořila podpisem petice nebo jiným způsobem. Umělci proto vystoupí zdarma, sdělila ČTK operní pěvkyně a organizátorka koncertu Jitka Zerhauová.

Kampaň proti přerušení činnosti opery končí koncertem zdarma
Foto: Archiv
Popisek: Státní opera Praha

O pozastavení činnosti a rozsáhlém propouštění se hovořilo kvůli úsporným plánům magistrátu. Škrty ale nakonec nejsou natolik razantní. "Koncert připravili umělci z Janáčkovy opery jako poděkování všem, kteří podpořili boj o zachování opery v Brně. Vstup na koncert bude volný a umělci se vzdali honorářů," uvedla Zerhauová.

Divadlo se bude muset uskromnit

Zazní Mozartovo Rekviem. Sólové party přednesou Zerhauová, Daniela Straková Šedrlová, Petr Levíček a Richard Novák. Vystoupí také členové orchestru i sboru Janáčkovy opery pod taktovkou Jaroslava Kyzlinka. Koncert začne v 17:00, o hodinu dříve začnou pořadatelé rozdávat u vstupu zdarma lístky. Katedrála má kapacitu 200 míst k sezení, další návštěvníci musejí stát.

Ačkoliv už přímo nehrozí pozastavení činnosti operního souboru, spory v divadle zcela neutichly. Část odborářů v prosinci navrhla odvolání ředitele Daniela Dvořáka z funkce a podala trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli údajným nejasnostem v hospodaření. Policisté se oznámením zabývají, ale do divadla zatím podle jeho mluvčí Šárky Motalové vyšetřovat nepřišli.

Magistrát původně uvažoval o tom, že Národnímu divadlu Brno škrtne pro letošní rok příspěvek až o 20 procent. Od plánu ale nakonec ustoupil. Přesto se divadlo musí uskrovnit a vyloučené není ani propouštění. Nepůjde však zřejmě o masovou akci, jíž se obávali odboráři. Odejdou možná někteří zaměstnanci, jimž skončí smlouvy na dobu určitou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…