Ledy se pohnuly. Obvinění za pandury může padnout do poloviny roku

09.01.2012 12:31

Léta se vlekoucí kauza možné korupce při nákupu pandurů nabírá přece jen nadějnější obrysy pro své rozuzlení. Žalobci jsou podle informací týdeníku Respekt přesvědčení, že během první poloviny roku dovedou pátrání do zdárného konce a ve výhledu několika měsíců budou v této věci sdělena obvinění.

Ledy se pohnuly. Obvinění za pandury může padnout do poloviny roku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úplatek, ilustrační foto

O kus dál by měly posunout vyšetřování možné korupce při nákupu pandurů dokumenty od rakouských prokurátorů, které podle informací týdeníku Respekt přistály na vrchním státním zastupitelství v Praze v první polovině loňského prosince. I na základě toho jsou žalobci přesvědčeni, že během první poloviny roku dovedou pátrání do zdárného konce.

Až dosud to však s vyšetřováním nijak slavné nebylo. Média upozorňovala už od roku 2004 na to, že za drahé peníze chceme nakoupit stroje, které armáda nutně nepotřebuje. Zatímco českou policii nijak nevyburcovaly ani informace MF Dnes z jara 2009, kdy deník popsal podezřelé schůzky manažerů Steyru s českými lobbisty, rakouská strana zareagovala takřka okamžitě.

Rakouskou stranu naštvalo provalení jména svědka

Už druhý den navštívili rakouští policisté redakci v Praze, pak provedli razii ve firmě Steyr a získali řadu dokumentů naznačujících úplatkářství. Teprve poté, co své materiály poskytli v létě 2009 českým detektivům, se pátrání váhavě rozjelo i na naší straně. O deset měsíců později se ale provalilo v českých médiích jméno svědka a Rakušané na to odpověděli stop stavem na sdílné informace.

Tím svědkem je Stephan Szücs, podle něhož si při schůzce o nákupu obrněnců Pandur řekl český vyjednávač a přítel tehdejšího premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík o úplatek ve výši téměř půl miliardy korun, za což prý sliboval vládní souhlas s transakcí. Vedle něj zastupoval českou stranu náměstek ministryně obrany Martin Barták a slovenský obchodník se zbraněmi Miroslav Výboh, který stejně jako Dalík neměl žádný oficiální vztah ani s českou vládou, ani s ministerstvem obrany.

Dalíkova výpověď skončila v trezoru

Marek Dalík byl vyslechnut ve druhé polovině loňského června, ale vyšetřovatelé jeho výpověď podle informací týdeníku Respekt nezařadili ke spisu, ale schovali ji jako samostatnou část do trezoru jednoho ze svých nadřízených. Údajně se tak stalo na žádost vyšetřovatele Františka Zahálky, který po úniku informací o Szücsovi nechtěl, aby o Dalíkově svědectví vědělo víc lidí.

Ve vyšetřovacím týmu, z něhož informace unikla – nikdo jiný výpověď Szücse neznal – nezůstal kámen na kameni. V říjnu byl odvolán šéf VSZ v Praze Vlastimil Rampula, dohled nad trestními věcmi, a tedy i kauzou pandurů, byl odebrán jeho náměstkovi Liboru Grygárkovi. Na Marcelu Kratochvílovou, která vyšetřování kauzy pandurů vede, a její tři kolegy podá ministr Jiří Pospíšil podnět ke kárnému řízení, a pokud bude shledána vinnou, bude z případu odvolána.

Obvinění by měla padnout v řádu měsíců

Personální výměny prý obnovily důvěru rakouských vyšetřovatelů, a ti po delší době zase začali komunikovat. V prosinci poslali pražským vrchním státním zástupcům obsáhlý balík informací, který zahrnuje další citlivé výpovědi. K jejich existenci se však nechtějí policejní špičky a přední žalobci vůbec vyjádřit.

„Z rakouské strany mám ale informace, že by tam měla být ve výhledu několika měsíců sdělena ve věci pandur obvinění,“ připustil pro týdeník Respekt vrchní státní zástupce Stanislav Mečl. „A myslím si, že totéž je pravděpodobné i v Česku,“ dodal. Mohli bychom se tak v horizontu měsíců dozvědět, kdo při nákupu armádních obrněnců předražených o rekordní sumu sedm miliard korun tahal za nitky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …