Vítejte na Letišti Václava Havla. Už brzy?

10.01.2012 18:14

Radní hlavního města Prahy vyzvali Českou republiku a také ministerstvo financí, aby přejmenovaly ruzyňské letiště na Letiště Václava Havla. A že se tak stane, není tak nereálné. Ministr financí Miroslav Kalousek je totiž pro a návrh předá vládě.

Vítejte na Letišti Václava Havla. Už brzy?
Foto: rep
Popisek: Letiště Václava Havla

Slovní ochrannou známku v anglickém znění  se jménem bývalého prezidenta Václava Havla - Vaclav Havel Prague International Airport - si už 23. prosince zaregistrovala státní akciová společnost Letiště Praha.

S nápadem pojmenovat letiště v Ruzyni po Václavu Havlovi, přišel v týden před Vánocemi režisér a producent Fero Fenič. Na internetu podepsalo jeho petici dosud více než 79 tisíc lidí. Připojila se k ní i řada osobností kulturního a veřejného života.

"Současný oficiální název ruzyňského letiště je Letiště Praha. Znamená to, že ve svém názvu dosud nemá žádné jméno, proto nejde o jeho přejmenování, ale pojmenování," vysvětluje Fenič. On i další iniciátoři petice přitom míní, že právě letiště jako vstupní brána do země nejlépe odráží širokospektrální osobnost Václava Havla, tedy filosofa, politika, bojovníka za lidská práva a dramatika v jedné osobě. Co víc, s iniciativou souhlasí i Havlova rodina.

Přejmenování Ruzyně Kalousek navrhne na vládě

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chce ve vládě otevřít otázku pojmenování pražského ruzyňského letiště po Václavu Havlovi. K změně jména letiště v úterý ministerstvo vyzvali podle očekávání pražští radní. Sdělila to mluvčí pražského magistrátu Tereza Krásenská. Vlastníkem Letiště Praha je stát a hlavní město nemá v této věci žádné pravomoci. Ministr financí již dostal v této záležitosti tolik podnětů, že bude tuto debatu iniciovat na vládě, řekl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) s nápadem souhlasí. "Považuji to za sympatický nápad, ale bude užitečné, projde-li to ještě diskusí," uvedl pro ParlamentníListy.cz Vondra.

Někteří ministři však s návrhem na přejmenování letiště nesouhlasí. „Myslím si, že vhodnější by bylo pojmenovat po něm knihovnu, neboť kniha lépe symbolizuje boj za svobodu a demokracii,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr průmyslu a obchodu Petr Bendl. Jako vhodná varianta se podle Bendla jeví také muzeum, jež by mohlo nést jméno bývalého prezidenta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…