Matka na rodičovské chválí vládu: Chová se vůči nám lépe než ta minulá

18.01.2012 9:38

PŘÍBĚH Michaela Kopecká je maminka téměř 21 měsíčního syna. V době, kdy mnoho lidí nesouhlasí s postupy současné vlády a reformami v sociální oblasti, tvrdí, že ne všechny kroky, které vláda dělá, jsou špatné. Například způsob, jak si dnes mohou rodiče měnit délku rodičovské dovolené a výši rodičovského příspěvku, je podle ní dobře promyšlený a daleko logičtější než ten, který existoval v době, kdy Michaela na takzvanou „mateřskou“ nastupovala.

Matka na rodičovské chválí vládu: Chová se vůči nám lépe než ta minulá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matka s novorozencem

Michaela nastupovala na rodičovskou dovolenou před rokem a půl, v době, kdy nebylo příliš jisté, jaké změny hodlá vláda uskutečnit. „Měla jsem strach, že to dopadne špatně. V té době se mluvilo o snižování sociálních dávek, měl se snižovat státní příspěvek u stavebního spoření a podobně. Jen jsem čekala, že se to dotkne i výše rodičovského příspěvku, popřípadě délky rodičovské dovolené. Vůbec mě nenapadlo, že toto bude naopak velice dobře promyšleno,“ říká redakci ParlamentníchListů.cz Michaela a dodává: „Po poradě s manželem a také úřednicemi na sociálním zabezpečení jsem se rozhodla, že nastoupím na dvouletou variantu rodičovské dovolené.“

Více příběhů ZDE

 

Nový zákon jí vyhovuje

 

V té si musel ten, kdo nastupoval na rodičovskou dovolenou, pevně určit, jestli ji chce mít do dvou, tří nebo čtyř let věku dítěte. Podle toho se lišila i měsíční výše dávky. Navíc dvouletou variantu si mohl zvolit jen ten, kdo dosahoval dostatečně velkých příjmů. Nejvýhodněji po finanční stránce pak vycházela varianta tříletá.

 

„Já jsem se rozhodla pro dvouletou variantu ze dvou důvodů. Jednak v té době manžel přišel o práci a také vzhledem k politické situaci, kterou jsem zmiňovala, jsme nevěděli, jestli pak třeba o zbytek mateřské nepřijdu úplně,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz maminka z Bystrovan u Olomouce.

 

Od 1. ledna se však hodně změnilo. „Podle mě je opravdu velkou výhodou, že dnes prostě nastoupíte na rodičovskou dovolenou a její délku si v průběhu určíte sami. Vždyť přece nikdy nevíte, kdy se vrátíte do práce. Někdo má skvělou nabídku za dva roky, tak proč ji nevzít. Já naopak si nyní mohu dovolit být doma o rok déle, takže jsem si mateřskou díky novému zákonu prodloužila,“ tvrdí třicetiletá Michaela.

 

Od Nového roku si mohou rodiče také měnit výšku čerpání rodičovského příspěvku. Je jim dána celková suma 220 000 korun, kterou čerpají podle vlastního uvážení. Paní Michaela k tomu dodává: „Líbí se mi to. Nastavila jsem si jistou částku a to mohu za tři měsíce změnit. Lépe se tak reaguje na nečekané situace, které mohou v rodině nastat.“

 

Chybí větší podpora rodin

 

Vypadá to, jako by byla Michaela s novými reformami opravdu spokojená. Existuje tedy něco, co ji vadí? „Vůbec nejsem se vším spokojená. To, že se změnila forma čerpání rodičovského příspěvku a dovolené, dokazuje, že vláda umí logicky jednat, ale je to málo. Pokud mluvím jako matka, sociální úroveň v našem státě není dobrá. Není tu podpora rodin.

Ano, možná máme jednu z nejdelších mateřských na světě, ale vždyť je to nutné, kdo by byl s dítětem? Kam byste ho dali? Jesle zmizely a školek, bohužel ani těch firemních, není dostatek. Prarodiče chodí do práce a soukromé školky či chůvy si mnoho lidí nemůže dovolit.   A vadí mi i jiné věci. Někdy mám pocit, že vládu vlastně vůbec nezajímá, jak tady lidé opravdu žijí,“ uzavřela.

Hlavní reformní změnou, kterou zavedla vláda Petra Nečase (ODS) pro osoby na rodičovské dovolené, je skutečnost, že délku této "dovolené" si mohou určovat právě oni sami. Podle toho, na jak dlouho na ni nastoupí, se pak odvíjí i výše příspěvku, který dostávají. Právě toto opatření bylo a je terčem časté kritiky.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…