Smutný příběh: jak vůdčí osobnosti okrádají občany

14.01.2012 21:19

Někteří aktéři boje proti korupci skončí s aureolou novodobých hrdinů, nabídkou zajímavých míst či dokonce finanční odměnou. V jejich stínu však stojí další neúnavní bojovníci, kteří se za svou odvahu se zlou potázali. Například členka karlovarského sdružení Občané proti bezpráví čelila šikaně a trestním oznámením. Teprve nyní její snaha přinesla výsledky a dočkala se satisfakce u soudu.

Smutný příběh: jak vůdčí osobnosti okrádají občany
Foto: P. Buchta
Popisek: V centru Karlových Varů se staví o stošest

Tento týden se v Karlových Varech konal další soud, v němž město bojuje o svůj historický majetek i investované peníze. Jak již ParlamentníListy.cz upozornily, žaloby, v nichž jde až o miliardové částky, jsou příčinou vleklé politické krize a odvolání prvního náměstka Jiřího Kotka (Alternativa). Část jeho kolegů se ho zbavila, když podal žalobu ohledně výstavby multifunkční haly KV aréna.

V žalobě na neplatnost smlouvy požaduje vrátit více než miliardu korun, a to s ohledem na fakt, že výstavba KV arény byla od počátku v rozporu se zákonem. Vše nasvědčuje tomu, že půjde o bitvu právníků s výsledkem v nedohlednu. Mezitím se u soudu řeší spor, týkající se unikátní budovy Lázní III, podle rozsudku objekt stále patří městu, verdikt ale zatím není pravomocný.

Alarmující fakta

Nejnovější kauza se týká dalšího historického domu v Lázeňské ulici č.5.  V tomto případě se podařilo podat žalobu na neplatnost kupní smlouvy doslova v minutě dvanácté. Dům totiž získala známá společnost Moser,  v níž figuruje A. Vlk, v té době šéf místního sdružení ODS v Karlových Varech, a pak jej prodala firmě Carlovar.

Předseda karlovarské ODS Jiří Vaněček v tom ale problém nevidí: “O prodeji Lázeňské 5 vím jen základní informace. Tuto nemovitost nekoupil pan Vlk, ale společnost Moser, které je sice ředitel, ale není její jediný vlastník. Společnost splnila podmínky soutěže, zaplatila kupní cenu a následně investovala do opravy objektu tak, aby získala plné dispoziční právo k nemovitosti. Nemyslím si, že prodej po téměř 4 letech lze charakterizovat jako okamžitý přeprodej, nicméně osobně bych se asi podobné situaci snažil vyhnout. Na druhou stranu však respektuji práva každého při dodržení pravidel si koupit, o co mám zájem a se svým majetkem disponovat. V uvedené věci už jednou rozhodl soud. Nyní bude rozhodovat znovu, což jsem si myslel, že nelze, ale uvidíme jaký bude závěr,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Jaký bude závěr, netuší nikdo. V soudním procesu, zahájeném tento týden, zazněla další zajímavá, nezřídka alarmující fakta. Například byl přečten podnět k trestnímu stíhání předsedkyně sdružení Občané proti bezpráví Evy Guhové, který podala na protikorupční policii nebo důkazy, průběžně zveřejněné Jiřím Kotkem. Ten trvá na tom, že výběr kupujícího proběhl netransparentně a byl podmínkami soutěže zmanipulován, stejně jako že cílem nákupu objektu byla spekulace.

Smutné příběhy o tom, jak vůdčí osobnosti okrádají spoluobčany

Pro Guhovou i Kotka je fakt, že se kauzy, na něž upozorňovali, dostaly až k soudu, satisfakcí, nicméně brání se předčasnému optimismu: “Těžko mohu být se soudním jednáním spokojen. Vždyť se před soudem projednává jen jeden z řady smutných příběhů o tom, jak vůdčí osobnosti politického a podnikatelského života na Karlovarsku okrádají spoluobčany. Ať soud rozhodne jakkoliv, hořkost nad touto skutečností to těžko zažene. Tento trend se bohužel rozmohl v našem státě jako rakovina. Prorostl politickými stranami do státního aparátu, policie, či spíše do státního zastupitelství, protože nejsou schopny tyto případy zastavit a trestat,“ uvedl Kotek pro ParlamentniListy.cz.

Balcar - děj se vůle boží!

Zmíněné žaloby jsou jednou z příčin, proč se protahují jednání o nové podobě karlovarské koalice, v níž se má nyní objevit vedle KOA a TOP 09 i ODS. Její přítomnost ve vedení města je však proti srsti členům nově vzniklého Karlovarského zastupitelského klubu, podle jejichž názoru jsou mezi zastupiteli za ODS také lidé, namočeni do zmíněných kauz. Zastupitel Vlastimil Balcar (ODS) je však novou tváří na zdejší politické scéně.

Na dotaz ParlamentníchListů.cz., jaký má na probíhající soudní procesy názor sdělil: “ Něco mohu komentovat a něco ne, protože opravdu nemám dostatek informací a nevím, kde je pravda. Ať proto rozhodne nezávislý soud. My jako členové ODS už těžko můžeme něco udělat nebo ovlivnit. Já sám ale například žalobu, týkající se KV arény, považuji za špatnou. Přesto vše to nechám na příslušných orgánech. Děj se vůle boží.“   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…