Utekli z ODS a jdou do toho sami: Sebereme kraj kmotrovi

17.01.2012 6:46

Socani a ódeesáci na kraji třeste se, my vám ukážeme, jak se dělá regionální politika, vzkazují, zatím spíš potichu a s nadsázkou, lidé z nového sdružení Jihočeši 2012, kteří chtějí kandidovat v letošních krajských volbách. Mezi členy jsou i modří odpadlíci, třeba primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (HOPB), nebo poslanec Martin Doktor.

Utekli z ODS a jdou do toho sami: Sebereme kraj kmotrovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Doktor

Právě Doktor má i šance, že by se mohl stát lídrem sdružení, jenž má ve svých řadách zatím zhruba okolo 20 členů, především starostů či místostarostů měst, obcí a městysů.

“O víkendu v Mladé Vožici jsme si na ustavujícím sněmu zvolili vedení, předsedou jsem se stal já a máme i další členy vedení sdružení. Chceme jít do voleb s tím, že bychom rádi změnili tu formu krajské politiky, která se dělá jen na úrovni velkých stran, ale malá města, obce, městyse jsou na tom bita,“ uvedl předseda sdružení a starosta Kostelce na Písecku Pavel Hroch (KDU-ČSL).

Sdružení Jihočeši 2012 je unikátní v tom, že členové zůstanou ve svých mateřských stranách a politických uskupeních a pak se pro kandidátku do krajských voleb objeví na jedné. Nikdo tedy nebude nikam přebíhat a přestupovat, byť jen na pár měsíců.

Na just “kmotrovi“ Dlouhému?

Oficiálně sdružení hovoří o tom, že by se rádo podílelo na správě kraje, mělo více co mluvit do rozdělování dotací, do sociálních záležitostí či zdravotnictví. Někteří ale hovoří o tom, že jde o “just“ kmotrovi z Hluboké Pavlu Dlouhému (ODS), který je prý hybatelem politiky nejen na jihu Čech, ale v celém Česku.
Sám Dlouhý se k případu nevyjádřil, médiím snad již ze zásady nezvedá mobilní telefon. A to přesto, že mj. působí jako neuvolněný místostarosta Hluboké nad Vltavou, pod kterého spadá i správa Městské policie na Hluboké.

“Víme o tom, jak to tu chodí a že Dlouhý velmi dobře ovlivňuje ty klíčové lidi i na kraji a to napříč ČSSD, ODS. Vždyť za ním jezdí všichni, dokonce i ti nejvyšší představitelé kraje, státu a různých stran. Dokonce i KSČM,“ prozradil jeden ze starostů středně velké jihočeské obce. Ten doufá, že lidé, kteří jsou prý znechuceni celkovou politickou situací, nebudou volit strany, ale lidi, osobnosti, které znají.

“Je pravdou, že sázíme na to, že voliči budou dávat hlasy lidem, které dobře znají, s nimiž žijí, tedy starostům, místostarostům a podobně. V úspěch věříme a rozhodně máme šance. Jsme přesvědčeni, že nemalé,“ uvedl předseda sdružení Pavel Hroch

Lídrem “antikmotr“ Doktor?

Ten je sice lídrem sdružení, ale kdo se stane lídrem krajské kandidátky, není zatím jasné. Jihočeši 2012 si ještě přímo lídra nezvolili. Spekuluje se ale o tom, že to může být odpůrce “kmotra Dlouhého“ Michal Doktor. Právě kvůli jeho jmenování ministrem opustil Doktor vloni řady ODS a zůstal ve sněmovně nezařazeným poslancem.

Další odpadlíci z ODS

Kromě něj jsou členy sdružení další odpadlíci z ODS, třeba primátor Budějovic Juraj Thoma, který je lídrem Hnutí Občané pro Budějovice, starosta Strakonic Pavel Vodnrys, který z ODS také utekl a založil s místostarostou Pavlem Pavlem Sdružení a jistota pro Strakonice (SJS). Hybatel soch na Velikonočních ostrovech Pavel Pavel je také jedním z členů.

Mezi příznivce a členy sdružení patří i starosta Tábora a člen politického uskupení Tábor 2020 Jiří Fišer, nebo ředitel Krajského úřadu v Českých Budějovicích a bývalý starosta Písku Luboš Průša.

Výměna stráží?

Ti všichni by si mohli brousit zuby také na ta nejlepší místa – tedy hejtmana, vícehejtmanů a radních. Současné vedení ve složení ČSSD a ODS, v čele se sociálnědemokratickým hejtmanem Jiřím Zimolou, si tak rozhodně nemůže být jisto tím, že volby vyhraje a zůstane na svých židlích. A o tom, že se starosta i malého města může dostat hodně vysoko, ví právě Zimola mnoho. Sám byl původně starostou Nové Bystřice na Jindřichohradecku, odkud se vyhoupl až na kraj a byl svého času i nejpopulárnějším hejtmanem v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…