Kultura a peníze, to nejde dohromady. V Plzni vypukla válka

18.01.2012 12:52

Na plné pecky se v Plzni rozhořela válka mezi Tomášem Froydou, ředitelem projektu Plzeň- Evropské hlavní město kultury 2015, a nedávno odvolanou uměleckou ředitelkou tohoto projektu Yvonou Kreuzmannovou, která město přivedla k zisku titulu. Zatímco ještě minulý týden Froyda odmítal sdělit důvody, které ho vedly k tomu, že neprodloužil smlouvu s uměleckou ředitelkou, nyní důvody přerušené spolupráce velmi podrobně vysvětlil. Stalo se to poté, co se Kreuzmannová proti vyhazovu ostře ohradila.

Kultura a peníze, to nejde dohromady. V Plzni vypukla válka
Foto: Josef Dvořák
Popisek: Právnická fakulta v Plzni, součást Západočeské univerzity

„Nepodepsat novou smlouvu s Yvonou Kreuzmannovou jsem se rozhodl na základě prostudování její monitorovací zprávy, oficiální zprávy z Bruselu doručené naší organizaci a v neposlední řadě také na základě finančních požadavků paní Kreuzmannové. Způsob vypracování a samotný obsah monitorovací zprávy zpracované Kreuzmannovou považuji za zcela závažné porušení smlouvy a principu loajality ze strany umělecké ředitelky,“ řekl ParlamentnímListům.cz Froyda.

„Zástupci Správní rady města Plzně dostali materiál až poté, co už byl v Bruselu a neměli tudíž možnost se ke zprávě vyjádřit. Jinou verzi dostalo město Plzeň a jinou zástupci EK v Bruselu, což nemohu hodnotit jinak, než jako záměr. Uvedením nepřesných, zkreslených, jednostranných a dokonce nepravdivých údajů zpráva poškodila město Plzeň na mezinárodní úrovni,“ dodal.

 
Za nepravdivé údaje ve zprávě například považuje nástin příprav na EHKM 2015, konstatování nepřipravenosti některých významných kulturních institucí města i kraje k poskytnutí zázemí pro realizaci zajímavých projektů. "Sešel jsem se po nástupu do funkce ředitele projektu s naprostou většinou ředitelů těchto organizací a přesvědčil se, že mají připravené projekty a chtějí spolupracovat, bohužel s nimi nikdo z projektu nekomunikoval. Nepravdivé konstatování vedlo k vážnému narušení vztahů těchto organizací ke společnosti Plzeň 2015 a k samotnému projektu EHMK,“ tvrdí Froyda.


Kreuzmannová si podle něho stěžovala na to, že nedostala z rozhodnutí města požadovanou smlouvu a v důsledku toho se 40 až 70 hodin měsíčně věnovala práci dobrovolnicky.

Kreuzmannová lhala?

„Vytvořila tak dojem, že její pracovně-právní postavení je na základě města Plzně nejisté a nestabilní. Náhledem do účetnictví jsem zjistil, že pracovně právní vztah s Kreuzmannovou byl toho času založen platnou smlouvou a společnost jí za rok 2011 poskytla mzdu ve výši 773 000 korun, bez zdravotního a sociálního pojištění i bez cestovních náhrad, což nepovažuji za nejisté a nestabilní postavení. Kreuzmannová tak uvedením nepravdivých údajů ve zprávě uvedla Monitorovací a poradní výbor EU záměrně v omyl a vědomě jej znuužila ke svým vlastním osobním finančním cílům, což dokazuje nezpůsobilost k výkonu tak odpovědné a mezinárodně významné pozice.


Ředitel Froyda odmítl přistoupit na nové finanční požadavky Kreuzmannové, která chtěla 600 korun za hodinu za 120 hodin měsíčně odpracovaných, což představuje 72 000 korun za tříčtvrteční úvazek. Nabídku na smlouvu za 55 000 korun měsíčně neakceptovala, a proto skončila. Novým uměleckým ředitelem projektu Plzeň – EHMK 2015 se stal tento týden režisér, divadelník a scénárista Petr Forman. 


Sama Kreuzmannová považuje postup ředitele Froydy za sérii pochybení a porušování závazných dokumentů společnosti Plzeň 2015. Poukazuje především na to, že do volných pozic budou zaměstnanci dosazováni na základě výběrového řízení, což se nestalo nyní ani v případě dosazeného Petra Formana, ale ani v případě rovněž dosazeného ředitele celého projektu Tomáše Froydy, který vystřídal na postu Milana Svobodu, jenž odešel na vlastní žádost.


Celý projekt se už delší dobu potýká s nedostatkem financí, které město očekávalo v souvislosti se ziskem titulu od státu, města i kraje a které potřebuje na to, aby dodrželo rozsah naplánovaných akcí. Hrozí reálné nebezpečí, že celý projekt skončí obrovskou ostudou a nenaplněnými sny. Odvolaná Kreuzmannová, která mimo jiné šéfuje festivalu Tanec Praha, vytkla Plzeňanům, že chtějí udělat z akce jen provinční záležitost a nehodlají překročit regionální rozměr. „Plzeňané zřejmě nepochopili celý projekt evropského hlavního města kultury. Zatímco u ostatních měst, které v minulosti titul získaly, byli ve správní radě experti z národních i zahraničních institucí, v Plzni jsou všichni vázáni jen na region,“ říká Kreuzmannová. Je přesvědčena o tom, že tým organizátorů by měl spolupracovat s odborníky z Evropské komise a ministerstva kultury, aby splnil všechny úkoly, které si vytyčil při kandidatuře. Zásadně pak bývalá umělecká ředitelka nesouhlasí s porušováním slibů z kandidatury.
 

V souvislosti se ziskem titulu Evropské hlavní město kultury 2015 měla vyrůst v Plzni zcela nová a velmi moderní budova krajské galerie. Projekt na její stavbu ovšem Plzeňský kraj zastavil již loni z nedostatku financí. Nyní se povážlivě otřásá v základech z nedostatku financí i další významný projekt, na který organizátoři sázeli, jedná se o stavbu nové budovy divadla. Tento projekt ještě nebyl úplně zastaven, ale hrozí reálné nebezpečí, že Plzeň bude v roce 2015 nejen bez galerie, ale také bez divadla. Zatímco Kreuzmannová prosazovala, aby se nové divadlo nestavělo a opravilo se to stávající, představitelé města i společnosti Plzeň 2015 chtějí stavět novou budovu, na kterou ovšem zatím nejsou finance.


Plzeňané jsou vlažní

Velmi vlažně se k samotnému projektu Evropské hlavní město kultury staví i samotní Plzeňané. „Pořádat takovou monstr akci v době, kdy nám klepe na dveře drsná hospodářská krize a město se potýká s nedostatkem financí na zajištění jeho normálního chodu, mi připadá absolutně zbytečné a nesmyslné. Město by mělo investovat peníze do úplně jiných projektů, například do prodloužení tramvajových tratí do univerzitní a průmyslové části na Borských polích. Ten kulturní projekt zajímá jen nepatrnou část obyvatel,“ říká obyvatelka Plzně Lenka Zálešáková. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…