Odvolací soud pokračuje v projednávání kauzy Savoy

18.01.2012 7:42

Pražský městský soud dnes bude pokračovat v projednávání odvolání v takzvané kauze Savoy. Žalobci v případu viní bývalého pracovníka rozvědky Petra Bakeše a někdejšího policistu Jiřího Dvořáka z toho, že se podíleli na úniku videonahrávky zachycující schůzku kancléře prezidenta Jiřího Weigla a lobbisty Miroslava Šloufa před prezidentskou volbou v roce 2008. Obvodní soud pro Prahu 1 uložil v prosinci 2010 oběma mužům peněžité tresty a zákazy činnosti. Uznal je vinnými z trestných činů zneužívání pravomoci veřejného činitele a neoprávněného nakládání s osobními údaji.

Odvolací soud pokračuje v projednávání kauzy Savoy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Bakeš podle nepravomocného verdiktu požádal v lednu 2008 Dvořáka o kamerový záznam z hotelu Savoy, na němž byly mimo jiné schůzky Weigla se Šloufem. Na to podle soudkyně neměl oprávnění civilní rozvědky. Požadavek ani nespadal do jeho působnosti. Dvořák si pak údajně od marketingového ředitele hotelu "pod smyšlenou legendou o údajném zájmu policie na hledaných osobách" vyžádal záznamy na DVD.

Klausovo druhé zvolení

Setkání Weigla se Šloufem čtyři dny před prezidentskou volbou poté zveřejnil server Aktuálně.cz. To mělo například vliv na rozhodnutí Strany zelených, že se přikloní k veřejné volbě. Rovněž se tehdy začalo spekulovat o tom, že muži mohli jednat o možnosti získat hlasy pro kandidáta ODS Václava Klause od sociálních demokratů, jejichž lídři prosazovali Jana Švejnara.

Bakešovi obvodní soud uložil peněžitý trest ve výši 100.000 korun, Dvořákovi 40.000 korun. Oba muže soudkyně potrestala zákazem činnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…