Stane se zázrak a lid promluví přímo, mračí se Klaus a referendům říká ne

20.01.2012 7:26

Prezident Klaus odmítá nejen referendum o fiskální smlouvě EU, ale samotný institut referenda a připomíná, že např. i právníci míní, že by se s referendem mělo nakládat velmi opatrně. Těm českým politikům, kteří tvrdí, že smlouva o nové fiskální unii není podstatným zásahem do českého i evropského práva, prezident vzkazuje, že se snaží být papežštější než papež. Sami poslanci Evropského parlamentu totiž dali jasně najevo, že nová smlouva podstatnou změnou práva je.

Stane se zázrak a lid promluví přímo, mračí se Klaus a referendům říká ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

V rozhovoru pro dnešní Lidové noviny prezident republiky znovu vysvětlil, proč se staví proti referendu o fiskální unii, ale i proti institutu referenda obecně. Klaus se mimo jiné domnívá, že ČSSD v posledních dnech populisticky zneužívá svého postavení a populistickým tlakem nutí vládu k rozhodnutí, na které sama nemá dost sil.

Zásah shůry

„Jsem proti institutu všeobecného referenda, který obhajuje ČSSD, nikoli pro jeho případné obecné výhody, ale jen a jedině proto, že dnes ČSSD nemá parlamentní většinu, a myslí si, že může něco vyvzdorovat populistickým tlakem pomocí referenda. I odvěký oponent každého názoru, který vyslovím, Jiří Přibáň, dnes v Hospodářských novinách říká: „Referendum do demokracie patří, ale musí se s ním šetřit. Obrazně řečeno se jedná o teologický zásah do právního systému. Najednou nastává zázrak a svrchovaný lid hovoří přímo.“ Nevím sice, jestli jde o zásah teologický, ale když to odborník na evropské právo z univerzity v Cardiffu říká, tak to jistě musí být pravda,“ míní prezident.

Klaus se domnívá, že i vláda se schovává za institut referenda, mšla by toho nechat a rozhodnout tak či onak. Samozřejmě ve chvíli, kdy bude na stole jasně formulovaný dokument, o podobě fiskální unie se stále ještě jedná.

Klaus v rozhovoru také znovu dokládá, že schválení nové smlouvy představuje nemalý zásah do českého i evropského práva. Ti, kteří to popírají, by se podle Klause měli podívat na stanovisko poslanců Evropského parlamentu. Evropský parlament 521 proti 124 hlasům (při 50 zdržení se) tuto smlouvu odmítl a žádá, aby se stala inherentní součástí Lisabonské smlouvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …