Plzeňští zastupitelé chtějí parking zdarma. Lidem ho naopak osladí

27.01.2012 9:59

Jako výsměch všem obyvatelům Plzně působí v těchto dnech handrkování zastupitelů plzeňského magistrátu o to, zda budou smět či nesmět i v dalších měsících parkovat se svými automobily v době jednání zastupitelstva zdarma na západní straně náměstí, když si za oknem vozu nechají průkaz zastupitele. Jednání zastupitelů šokuje navíc v okamžiku, kdy magistrát oznámil, že chystá zpoplatnit pro řidiče parkování v polovině ulic města.

Plzeňští zastupitelé chtějí parking zdarma. Lidem ho naopak osladí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Až doposud městská policie označená auta zastupitelů na náměstí Republiky nechávala stát bez povšimnutí. Teprve nyní přišli zástupci z TOP 09 s návrhem, zrušit tento přežitek. „Každý ze zastupitelů by si měl v době jednání parkovat, kde chce, a zaplatit za stání příslušný poplatek,“ navrhl zastupitel Michal Vozobule. Jeho návrh se však mnohým kolegům zastupitelům nelíbil a požadovali, aby pro ně magistrát vyblokoval parkovací místa v nedalekém parkovacím domu Rychtářka, který je v majetku města a téměř neustále zeje prázdnotou.


Do parkovacího domu se však zastupitelům příliš jezdit nechce, protože je to na magistrát přeci jen o něco dál, než z jejich současných parkovacích míst na náměstí Republiky. A navíc by byli nuceni platit na Rychtářce parkovné ze svého, což se jim při cenách hodinové sazby za deset korun vůbec nelíbí. Přispěchali proto s návrhem, aby jim odbor vnitřní správy magistrátu proplácel náklady na parkovné.


Zatímco zastupitelům se do parkovacího domu nechce a brání se tomu zuby nehty, všechny ostatní řidiče k tomu nutí všemi prostředky, aby Rychtářku používali. Technický náměstek primátora Petr Rund (ODS) oznámil, že magistrát připravuje rozšíření zóny placeného parkování téměř do poloviny ulic ve městě. Platit se nebude jako doposud za parkování v centrální oblasti. Parkovací automaty se objeví nově v celé řadě městských obvodů, jako jsou Bory, Slovany, Doudlevce a Roudná, platit se bude i celé řadě dalších ulic v centru. Za poplatek se bude stát i na parkovišti před zimním stadionem a před Škodovkou.


Nový způsob parkování hodlá magistrát realizovat během šesti až devíti měsíců. Nejprve musí proběhnout výběrové řízení na dodání 150 nových parkovacích automatů, které se pak budou postupně osazovat do ulic.

„Je to nehoráznost, co na nás magistrát zase chystá. Sami si nechají proplácet každou korunu, parkují zdarma přímo v centru a na normální řidiče teď upletli takový bič? To už nemá vůbec smysl jet do města z okrajových čtvrtí autem a pak tam někde celý den parkovat za drahé peníze. Na to opravdu nemám. A MHD od ledna také podražilo z 12 na 18 korun,“ rozčiloval se Milan Hnízdo, který žije v Plzni na sídlišti Lochotín a denně jezdí do centra autem, protože ho potřebuje ke své práci.


„Vůbec nevím, jak to budu řešit, mám v centru města malý obchod, kam denně vozím svým vozem nové zboží. Naše ulice se bude zpoplatňovat jako první a vůbec nevím, kde pak budu parkovat. Podnikáním si nevydělám na to, abych dala denně stovku za parkování, auto potřebuju, do Plzně jezdím z obce vzdálené 20 kilometrů, a jak už jsem říkala, vozím nové zboží. V dosahu mého obchodu není ani žádné záchytné parkoviště, kde bych pak mohla auto nechávat. Něco takového magistrát prostě nebuduje,“ uvedla rozhořčeně podnikatelka Petra Pařízková. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…