Až k papeži míří české církevní restituce

12.03.2012 17:12

Spisovatelka Lenka Procházková, historik Mojmír Grygar a režisér Václav Dvořák poslali v pátek otevřený dopis papeži Benediktovi XVI. Odsuzují v něm chystaný převod státních majetků České republiky na římskokatolickou církev.

Až k papeži míří české církevní restituce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mojmír Grygar, Lenka Procházková a Václav Dvořák

Spisovatelka Lenka Procházková rozčeřila hladinu společenského a politického dění už před několika týdny, když řekla: "Jsem spisovatelka a vadí mi, jak se v této zemi zachází se slovy. Údajně jde o narovnání vztahu s církvemi, ale toto není narovnání, ale hrbení státu. Přímo ohnutí!"

Podala proto kvůli tomu trestní oznámení na vládu i premiéra. V případě podpisu zákona prezidentem dokonce hovoří o možné velezradě. Vývoj událostí je však jasně během na dlouhou trať.

Důvodem pro její činy je prý „největší tunel v dějinách země“, tedy vládou schválené církevní restituce. "Můj syn se mě ptá - v téhle zemi každý brečí, až když se něco ukradne. Ty upozorňuješ na to, že něco může být ukradeno, a nikdo tě nechce moc slyšet, jak je to možné?" řekla ParlamentnímListům.cz Procházková. Opravdu prý cítila velkou potřebu zakročit.

Církevní restituce v praxi představují tak vysokou částku odčerpanou z rozpočtu státu, že odpovídá výší zhruba desetinásobku ceny za arbitráže Diag Human (kolem 100 miliard korun). Od roku 2013 pak má stát vyplatit ještě 59 miliard. V úvahu má ovšem být brána i inflace, takže celková suma vlastně není ještě konečná. Církve mají dostat také majetek v hodnotě 75 miliard korun.

To Lenka Procházková považuje za porušení zákona. Pokud by soud shledal premiéra a vládu skutečně vinnými, hrozilo by jim až osm let odnětí svobody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…