Ministerstvo kultury prý změnilo názor ohledně domu na Václaváku

20.04.2012 16:03

S domem na Václavském náměstí to možná nebude tak zlé. Podle informací Českého rozhlasu totiž prý ministerstvo kultury změnilo názor, co se týče jeho zbourání. Navíc úřad na podnět Uměleckohistorické společnosti zahájil řízení o prohlášení domu za kulturní památku.

Ministerstvo kultury prý změnilo názor ohledně domu  na Václaváku
Foto: red
Popisek: Jiří Besser

Odborníci podle Českého rozhlasu navrhli prohlásit rohový dům na Václavském náměstí za památku před měsícem. Jenže to tehdy ministerstvo zavrhlo s tím, že by se jednalo o účelové prohlašování a zasahování do stavebního řízení. „Teď se ale domem vedle hotelu Jalta začalo zabývat,“ zmínil rozhlas.

Stržení domu umožnil svým rozhodnutím někdejší ministr kultury Jiří Besser. Objekt chtěl zbourat jeho majitel - developerská firma Flow East. Za záchranu domu dlouhodobě bojovala velká část odborné veřejnosti v čele s Klubem za starou Prahu. 

Modernistická stavba je součástí jednoho z nejvýznamnějších prostranství pražské památkové rezervace, památky světového kulturního dědictví UNESCO. 

Někdo ale prý dům číslo 47 na Václavském náměstí považuje za architektonický skvost. Například podle Jakubu Bachtíka z občanského sdružení Prague Watch a Klubu Za starou Prahu je dům mimořádně architektonicky zajímavý.  

„Podobný v Praze nenajdete. Je to dílo předního architekta, mnoho dalších jeho staveb je zapsáno na seznam kulturních památek. A také je to součást jednoho z nejvýznamnějších prostorů v Praze,“ vyjmenoval Bachtík před měsícem důvody, proč by se podle něj měl dům stát kulturní památkou.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…