Policie vnikla do budovy dotačního úřadu. Zatkla několik lidí

03.07.2012 8:39

Kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) ráno provedli razii v budově dotačního úřadu Regionální rady Severozápad (ROP) v Ústí nad Labem. Zatýkají zde hned několik lidí podezřelých ze zneužití evropských dotací a pravomocí úřední osoby.

Policie vnikla do budovy dotačního úřadu. Zatkla několik lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prostor ohraničený policejní páskou

Počet zadržených a obviněných zatím není médiím znám s ohledem na to, že všechny podezřelé osoby ještě detektivové nezadrželi. "Mohu ale už teď potvrdit, že v této souvislosti budou padat obvinění,“ nastínil webu novinky.cz  mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Podle něj případ souvisí s úkony, jež policie na místě prováděla letos 1. června. „Je to pro podezření zneužití pravomoci úřední osoby a poškození finančních zájmů evropských společenství,“dodal mluvčí Hanták.

Ústecká žalobkyně Lenka Bradáčová pak pro novinky.cz dnes ráno potvrdila, že policie zadržela celkem tři osoby, dvě z nich mají být zaměstnanci ROP Severozápad. Není však vyloučeno, že ješta jednoho podezřelého kriminalisté zatknou.  "V nejbližších hodinách budou všechny osoby obviněny," uvedla pro server Bradáčová.

"Policisté si v červnu  ze sídla úřadu odnesli dokumentaci ke čtyřem projektům a zálohy ze serverů," řekl po razii ředitel úřadu Pavel Markvart. Ten je však mimo podezření.

Později vyšlo najevo, že kriminalisté zatkli až čtyři lidi. Má být mezi nimi i bývalý ředitel úřadu Petr Kušnierz, vedoucí územního odboru Irena Kotlanová a právník úřadu Jan Martinovský.

Jak uvedly novinky. cz, bývalý ředitel Kušnierz byl kvůli machinacím s dotacemi zadržen již loni v březnu. Spolu s dalšími pěti lidmi skončil ve vazbě. Na svobodu byl propuštěn až téměř po roce. Nyní před soudem čelí obžalobě z korupce.

Podle informací České televize si všichni zadržení již vyslechli obvinění. Podle státního zástupce jim hrozí až sedmileté vězení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …