Svobodní: Mobily také stát neeviduje, na auto by stačila faktura

12.07.2012 22:35

Nově plánovaný registr vozidel se po odstávce toho dosadvadního zhroutil okamžitě po svém spuštění a velkému množství řidičů to způsobilo znatelné problémy. Opravdu potřebujeme svá auta registrovat? Takovou otázku si pokládají Svobodní.

Svobodní: Mobily také stát neeviduje, na auto by stačila faktura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Strany svobodných občanů

Místopředseda pražské organizace Strany svobodných občanů v Praze Damir Špoljarič si na webu strany klade otázku, jestli je skutečně tolik potřebný centrální registr vozidel.

"Proč potřebujeme registrovat svá vozidla? Zajistí stát po zaregistrování auta jeho větší ochranu před odcizením nebo poškozením? Pomůže nám stát snad s údržbou vozidla? Ne. Stát auta registruje primárně z toho důvodu, aby měl nad nimi kontrolu a věděl, kdo má jaký majetek a mohl pohodlněji rozdávat pokuty, zejména po zavedení odpovědnosti majitele vozidla za přestupky. Jinými slovy lze říct, že si lidé chodí registrovat auta proto, aby je stát mohl efektivněji zdaňovat a mít nad nimi větší kontrolu," píše se na stránkách strany někdejšího poradce prezidenta Klause Petra Macha.

Mobily také stát neeviduje. Na auto by prý stačila faktura

Scénář bez registru vozidel je podle místopředsedy pražských Svobodných naprosto realistický. "Půjdu si koupit auto, zaplatím ho na základě kupní smlouvy nebo faktury (což je zaroveň doklad o tom, že jsem nabyl auto do svého majetku) a auto prostě používám. Stejně tak to funguje například u mobilních telefonů a také je (zatím) nemusíme nikde evidovat. Žádný registr k tomu nepotřebuji," je přesvědčen Špoljarič.

Ten je také přesvědčen, že člověka žádný registr vozidel neochrání před tím, aby ho na ulici přejelo auto. A především registr neeviduje řidiče, který i například s ústním souhlasem vlastníka, auto zrovna řídil a spáchal přitom trestný čin. Jde sice o poměrně novátorskou myšlenku, srovnání s mobilními telefony je přinejmenším zajímavé.

Zrušení centrální evidence aut by navíc daňovým poplatníkům ušetřilo značné peníze.

.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…