Rakušané chlácholí: Diag Human už nebude mít na obrazy právo

11.08.2012 19:25

Česku prý nehrozí, že by mohlo opětovně přijít o umělecká díla, která byla loni zabavená vídeňským soudem v souvislosti s kauzou Diag Human. Vyplývá to z právního rozboru rakouské advokátní kanceláře Michaela Hasbergera, který mají ParlamentníListy.cz k dispozici. Exekuční spor mezi Diagem a státem totiž v Rakousku opět putuje k odvolacímu soudu.

Rakušané chlácholí: Diag Human už nebude mít na obrazy právo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Bylo to doslova jak v akčním filmu a šlo o hodiny. Takto se loni v listopadu vyjadřoval pro ParlamentníListy.cz velvyslanec v Rakousku Jan Koukal, který zajišťoval do Česka návrat tří hodnotných uměleckých děl, které byly Česku zabavené na základě rozhodnutí rakouského soudu.  O vydání obrazů Emila Filly, Vincence Beneše a bronzové plastiky Otty Gutfreunda totiž později rozhodl soud vyšší instance, jenž označil dříve nařízenou exekuci děl za nicotnou.

Jenže firma Diag Human proti tomu napsala odvolání k rakouskému Nejvyššímu soudu. A ten letošního 11. července rozhodnutí zemského soudu ve Vídni o vydání děl Česku zrušil a nařídil nové jednání.

„Dovolání Diag Human je oprávněné a rozhodnutí odvolacího soudu je zrušeno. Odvolacímu soudu je uloženo obsahové projednání odporu obou stran,“ zmínil v odůvodnění rozhodnutí předseda senátu Nejvyššího soudu Gerhard Prückner.

ParlamentníListy.cz mají k dispozici nejen rozhodnutí Prücknerova senátu, ale i právní rozbor vídeňské advokátní kanceláře Hasberger Seitz & Partner, který si objednali čeští právníci pomáhající ministerstvu zdravotnictví. Právní posudek přitom nedopadá pro Česko nijak zle.

Soudci se musí zabývat i argumenty státu

„Jedná se o čistě formální rozhodnutí, které neumožňuje žádné dedukce, pokud jde o hmotné právo," uvedl v něm rakouský právník Michael Hasberger s tím, že Nejvyšší soud navíc požaduje, aby na základě toho, že je dána rakouská jurisdikce, byla prozkoumána i podstata bodů obhajoby České republiky.

"Vzhledem k tomu, že je dána jurisdikce, odvolací soud je povinen nejprve rozhodnout o předmětu odvolání České republiky proti potvrzení vykonatelnosti. Přitom je odvolací soud povinen prozkoumat podstatné argumenty České republiky. Pokud je obhajoba, kterou používá Česká republika platná, žádost o výkon rozhodnutí musí být zamítnuta z důvodů nevykonatelnosti rozhodčího nálezu....Nejvyšší soud totiž zdůraznil, že obhajoba vznesená proti rozhodčímu nálezu může zakládat důvody pro odmítnutí," napsal českým kolegům dále Rakušan s tím, že teď ovšem bude záležet na tom, jak se odvolací zemský soud s rozhodnutím Nejvyššího soudu vypořádá.

Odvolali se proti jmenování arbitrů

Ředitel právního odboru Hegerova resortu David Kotris pak k tomu doplnil,  že rozhodnutí se netýká samotné arbitráže, která v Česku mezi Diagem a státem stále pokračuje. Nyní je ve hře pravomocné jmenování dvou arbitrů do přezkumného rozhodčího senátu. Stát totiž soud požádal o jmenování Jiřího Schwarze a Petra Kužela, čemuž Městský soud v Praze sice vyhověl, ovšem Diag se proti tomu odvolal.

Konečný rozhodčí nález z roku 2008 přitom někdejšímu obchodníkovi s krevní plazmou přiznal pro náhradu škody 8,9 miliardy korun. Podle ministerstva zdravotnictví i Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových je ale tato arbitráž nepravomocná.

Kromě Rakouska firma požaduje provést exekuci českého majetku ještě u soudů v dalších pěti zemích, například ve Velké Británii a Francii. Na konci července ministerstvo oznámilo, že Diag stáhl návrh na exekuci českého majetku v USA.

Soudní tahanice v zahraničí nejsou přitom pro úřad ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) nijak levné. Jak třeba nedávno zjistil server Aktuálně.cz, ministerstvo zdravotnictví vyšel rok sporů, kdy Česko brání svůj majetek v zahraničí, na více než 15 milionů korun.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…