Patálie s registrem aut: Jeden z žadatelů chce milión jako odškodnění

21.08.2012 16:06

Nový registr vozidel je děravý. Upozornil na to Radiožurnál, jenž získal svědectví od pražského řidiče, jehož auto týden po přihlášení v systému vůbec nebylo. Úředníci ho proto museli do registru zadat znovu, a řidič kvůli tomu strávil na úřadě čtyři hodiny navíc. Jiným pak došla s údajně funkčním registrem trpělivost a teď chtějí po ministertsvu až milión korun jako odškodnění.

Patálie s registrem aut: Jeden z žadatelů chce milión jako odškodnění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kmotrovská značka, ilustrační foto

Pro začátek připomeňme, že ministerstvo dopravy nový registr spustilo před měsícem a půl. Ani za tu dobu se ale podle zjištění Českého rozhlasu (ČRo) nepodařilo odstranit problémy, se kterými se denně potýká.

„Auto bylo přihlášeno na firmu. Po týdnu bylo potřeba změnit provozovatele. Auto ale nebylo nalezeno v evidenci registru vozidel,“ postěžoval si rozhlasu kupříkladu pan Antonín D., který auto v registru přihlásil, ale za týden již v systému nebylo. Obrátit se proto musel na nadřízené úřednice.

„Dokázali s tím pohnout tak, že někam zavolali do nějaké jiné evidence. A pak konečně se ta změna podařila udělat. Celá taková věc trvala třeba kolem čtyř hodin,“ dodal zklamaný řidič.

Podobný případ se prý objevil i v Pardubicích. „Vozidlo samozřejmě u nás bylo přihlášené a o týden později, když jsme na tom chtěli provést změnu, tak byla prázdná karta vozidla a vozidlo se tvářilo tak, jako by u nás přihlášené nebylo,“ prozradila Radiožurnálu vedoucí tamního registru vozidel Kristýna Vojáčková. 

Když je kilometr za miliardu, chci milión

Záležitost s registrem ale jednoho z řidičů z Brna tak dopálila, že již chce po státu milión korun jako odškodnění. I to odhalil rozhlas, když pátral po tom, jak se ministerstvo dopravy vypořádává s reklamacemi.

„Milion korun požaduje Pavel Mokrý po ministerstvu dopravy jako odškodné za ztracený čas na registru vozidel. Po resortu tak chce nejvyšší částku ze všech žadatelů v republice,“ poznamenal pak Radiožurnál.

Na úřad šel Mokrý v červenci. Chtěl přepsat auto, které s bratrem zdědil po otci a na které už měli kupce. Kvůli nefunkčnímu systému ale na vyřízení žádosti čekal marně, a to tři dny po sobě. 

„Částka, na kterou svou nemajetkovou újmu vyčíslil, podle něj přemrštěná není,“ uvedl dále na jeho konto ČRo.

„Myslím si, že je to pro resort ministerstva dopravy maličkost, protože pokud stojí jeden kilometr nové dálnice v průměru miliardu korun, tak ten milion, který já požaduji po ministerstvu, je z pomyslné tisícovky koruna,“ uvedl dále Mokrý. 

Odškodnění chtějí desítky lidí

Není si sice jistý tím, zda mu ministerstvo takovou sumu vyplatí, ale rozhodně prý chtěl alespoň rozpoutat diskusi. „Když někdo žádá ministerstvo o odškodnění ve výši třeba 400 korun, to si myslím, že nemá ani cenu. Protože když člověk spočítá ty náklady jako známka a čas a pak to vyřizování, protože na to mají půl roku, tak se to snad ani nevyplatí,“ dodal Mokrý.

Není ale zdaleka sám, kdo žádá odškodné za nefunkční registr. Požadují jej totiž desítky lidí. Nejčastěji prý řidiči žádají odškodné kvůli ušlému zisku. Chtějí ale proplatit i dovolenou, na kterou nemohli odjet, nebo náklady spojené s tím, že na registr museli vícekrát.

A jak se s připomínkami a žádosti o odškodnění vypořádává samo ministerstvo? To přiznalo, že několik podobných případů se v červenci objevilo, ale podle náměstka resortu dopravy Ivo Tomana by k nějakým velkým výkyvům v provozu systému už docházet nemělo.  

„Teď nemám zprávu k tomu, že by tam záznamy nebyly. Jestli se to (registrace vozidla) nezobrazilo, tak to byl nějaký jednotlivý problém. Nemám teď zprávu k tomu, že by to bylo něco běžného nebo častého,“ dodal Toman. 

Musí se začít znovu

Podle zjištění rozhlasu v porovnání s obdobím před zavedením nového systému dnes na registrech odbaví zhruba polovinu klientů. Jenže podle šéfa pražského odboru dopravy Josefa Mihalíka kupříkladu v Praze jejich počet výrazně kolísá.

„Jsou tam údaje, které jsou špatné, takže naše pracovnice je musí opravovat, a ta oprava je náročná, protože to se musí začít znova. Myslím si, že ten registr není takový, jak bychom si představovali,“ dodal Mihalík.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…