Odborář z dopravního podniku šokuje: Primátor a ředitel ho chtěli privatizovat

23.08.2012 12:40

Jiří Obitko, zástupce odborářů v dozorčí radě pražského Dopravního podniku, se pro ParlamentniListy.cz vyjádřil k turbulentnímu vývoji posledních dní. Podle něj podnik poškozuje především bývalý ředitel Lich a primátor Bohuslav Svoboda svými mediálními výstupy a přímým vměšováním do dění v podniku. Právě z jejich strany je prý snaha o privatizaci DP.

Odborář z dopravního podniku šokuje: Primátor a ředitel ho chtěli privatizovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak ve stanici metra

„Je nezpochybnitelné, že pražští politici z řad koalice mají záměr oslabit pražský Dopravní podnik a řízenou insolvencí jej připravit k privatizaci,“ uvedl odborář Obitko k situaci v Dopravním podniku. Jinak si podle něj nelze vysvětlit přímé zasahování primátora Bohuslava Svobody do dění v podniku. Je pro něj neuvěřitelné, že odvolaný ředitel Vladimír Lich se dle svého vlastního vyjádření nechal řídit primátorem Svobodou.

Jejich veřejné vystupování podle odboráře těžce poškozuje pověst a profesionalitu Dopravního podniku, kterou jeho zaměstnanci dlouho a těžce budovali.

To se prý projevuje i mezi zaměstnanci, kde někteří vedoucí pracovníci nutí podřízené, aby podepisovali vyjádření podpory bývalému řediteli Vladimíru Lichovi. Tento politický nátlak prý Obitkovi připomíná „antichartu“. Odborové organizace se proto snaží chovat zdrženlivě a přistupovat k chaosu kolem podniku pragmaticky a bez emocí.

Zaměstnance podle něj trápí především to, že po mnoha transformacích jsou nyní konfrontováni s pokusy politiků a všehoschopných manažerů o vyvedení některých činností do soukromých společností. „Nálada zaměstnanců se opět blíží nule,“ hodnotí lapidárně.

Zaměstnanci jsou prý frustrováni, že ani po odvolání ředitele Liche nedošlo ke zklidnění situace. „Ostré a neuvážené prohlášení z řad politiků a najatých advokátů dopadají na zaměstnance DPP jako balvany,“ naráží na mediální výstupy advokáta Václava Lásky, který pracoval pro Lichovo vedení.

Spolupráce ředitele Liche s odbory a jejich zástupci v dozorčí radě byla prý na začátku úspěšná. „Časem jsem měl dojem, a nejenom já, že jsem byl více či méně manipulován k podpoře kroků a záměrů ředitele Liche,“ vypovídá odborář. Podle něj se některé záměry vedení zdály racionální do chvíle, než se zjistilo, že se připravuje omezení pravomocí dozorčí rady.   

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…