Policejní odboráři krčí rameny. Fakt nevíme, jestli nám klesnou platy, říkají

12.09.2012 21:10

Klesnou či neklesnou policistům platy poté, co vláda schválila systemizaci počtů policistů? Zatímco všechna média se dnes předhánějí v konstatování, že materiál, který připravil policejní prezident Martin Červíček do vlády stanoví, že v roce 2013 policistům klesne plat v průměru asi o 700 korun na 30 616 korun, sami odboráři krčí rameny. „Musíme si o tom zjistit víc,“ řekli ParlamentnímListům.cz.

Policejní odboráři krčí rameny. Fakt nevíme, jestli nám klesnou platy, říkají
Foto: NOSP
Popisek: Milan Štěpánek

Má nový policejní prezident Martin Červíček zaděláno na průšvih? Zatímco totiž v rozhovoru pro Český rozhlas se dnes Červíček dušoval, že platy policistům v příštím roce neklesnou, téměř všechna média dnes píší pravý opak. „Policisté přijdou téměř o 700 korun,“ konstatují. Tento fakt pak tvrdí i Věci veřejné (VV).

„Průměrná mzda na jednoho příslušníka Policie ČR bude o 695 Kč nižší,“ hlásá již v titulku dnešní tisková zpráva Věcí veřejných. „Poté, co se policejní sbor začal konečně uvolňovat od politických tlaků a vyšetřovat i trestnou činnost nejvýše postavených politiků, přichází po politické popravě nepohodlného policejního prezidenta a zastrašování policejních odborů další hřebíček do rakve policejního sboru v podobě vládou nově schválené systematizace policie a hasičů. I přes opakované sliby, že policistům neklesnou mzdy, vychází v průměru na jednoho příslušníka Policie ČR na příští rok o 695 Kč méně než v roce 2011,“ upozorňují dále VV.

„Nemine týden, aby koalice ODS, TOP 09 a ´platformy funkcí Karolíny Peake´ neučinila krok, který vždy o něco více sváže policii ruce a demotivuje její příslušníky od řádného výkonu služby. Hrozí, že tento pokles reálných příjmů se pravděpodobně projeví v nové vlně odchodů příslušníků Policie ČR,“ dodávají VV.

Zatím věří Červíčkovi, že platy neklesnou

Jenže jak se zdá, policejní odboráři z toho všeho mají pěkně zamotanou hlavu. Sami totiž nevědí, jak to s platy bude.

„Já ještě přesně nevím, jak to bude s rozpočtem policie, tedy zda budou mít policisté skutečně míň peněz. Vím, jen, že nový policejní prezident Martin Červíček dnes řekl v Českém rozhlasu, že platy neklesnou,“ reagoval dnes zcela překvapivě pro ParlamentníListy.cz předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR (NOS) Milan Štěpánek.

„Pokud by platy nakonec klesly, tak by to bylo samozřejmě velmi špatné,“ odvětil dále a poukázal na to, že skutečnost kolem platů není jen o jednom člověkovi, tedy o Červíčkovi. „Je to o tom, jak se jeho náměstci dokáží domluvit s krajskými řediteli,“ poznamenal. „Když se toto podaří, tak se nějaké platové prostředky mohou přesunout od lidí z krajů do výkonu. Faktický počet policistů je ale nyní nižší, než to číslo, které vláda schválila, takže by tam měly být nějaké rezervy,“ řekl dále odborář.

Nechci polemizovat s politiky

To, že celou věc kritizují Věci veřejné, je ale podle něj trochu mimo. „Polemizovat s výroky politických stran je trochu mimo mísu. Když si vzpomenu na slova bývalého ministra vnitra Radka Johna, jenž říkal, že chce udělat malý a dobře placený sbor, tak kde jsou ty sliby? Faktem ale je, že jsme nyní zhruba na těch počtech, které John sliboval,“ uvedl pak neurčitě Štěpánek ke snižování počtu policistů.

„Jediná možná cesta je hledat rezervy uvnitř policie,“ dodal nakonec, ovšem příliš nechtěl srovnávat bývalého ministra vnitra Radka Johna s jeho nástupcem Janem Kubicem, a ani předchůdce Červíčka, tedy Petra Lessyho. „Bude důležitá ta vnitřní restrukturalizace,“ odvětil místo tohoto srovnání.

Sejdou se s prezidentem

Místopředseda policejních odborů Alexander Burda pak pro ParlamentníListy.cz zdůraznil, že teprve zítra se odboráři sejdou s policejním prezidentem. „Budeme tam mluvit o celkové situaci v policii, nikoliv tedy jen o tom, zda platy policistům případně klesnou. To je ale věc, kterou si musíme také vyříkat. Až zjistíme, jak to pan policejní prezident zamýšlí, tak dáme nějaké veřejné prohlášení,“ dodal Burda.

Podle dnešního vyjádření Martina Červíčka pro Český rozhlas, chce on jakožto policejní prezident získat na mzdy 38 996 policistů navíc 14,3 miliard korun. Společně se sociálním a zdravotním pojištěním pak bude činit celková částka 19,3 miliardy korun.

„Já jsem přesvědčen, že je to počet policistů i objem financí, se kterým v současné době policie může pracovat. Podle toho probíhají i jednání s krajskými ředitelstvími o nastavení struktury policie,“ vysvětlil Červíček s tím, že chce necelou půlmiliardu ušetřit zejména snížením počtu vedoucích na krajských ředitelstvích i na policejním prezidiu nebo omezením přesčasů příslušníků sboru.

„Nastavení průměrných platů je rozdílné v jednotlivých krajích. Chci zaručit to, že nebude docházet k poklesu platů policistů. Spíš se budeme soustřeďovat na to, abychom finance, které vyplácíme na takzvané přesčasy, pohotovosti a podobně, utratili smysluplně a efektivně. Jinak řečeno, aby v tomto objemu peněz nastalo nějaké transparentní přerozdělení,“ dodal pak Červíček v rozhlase.

Počet policejních míst je o 1385 nižší

A co ještě vyplývá z návrhu systemizace počtů policistů, který dnes schválila vláda? Napířklad to, že počet policejních míst stanovený pro příští rok je o 1385 nižší než pro letošek. „Oproti skutečnému stavu je ale o 209 vyšší, protože k 1. srpnu letošního roku počet policistů činil 38 787,“ uvedl dnes po jednání vlády ministr vnitra Kubice. Šetřit bude podle něj policie také snížením počtu přesčasů.

Počty hasičů se naproti tomu nezmění, zůstanou na hranici 9330 mužů a žen. V rámci vnitřní reorganizace má být ale zrušeno 300 míst z nevýjezdové části sboru a o toto číslo budou doplněny výjezdové jednotky. Tím mají být omezeny odpracované přesčasy, které jsou lépe placené. Přes 31 milionů korun pak chtějí požárníci ušetřit snížením počtu občanských zaměstnanců o 136 lidí.

Celkem hasiči žádají na své platy včetně souvisejících výdajů 4,65 miliardy korun, občanští zaměstnanci pak více než 370 milionů korun. Méně peněz má v příštím roce jít do policejního školství. Kvůli tomu se má snížit počet služebních míst ve vzdělávacích zařízeních o 73 policistů, klesnout ze šesti na tři by měl i počet škol. Tím má být uspořeno asi 115 milionů ročně. Pro policejní školy navrhl Červíček částku 178 milionů Kč.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …