Marek Benda může za otravy metanolem, udeřil John a ODSák se brání

20.09.2012 10:46

Marek Benda (ODS), viník veškerého současného zla v Česku. Ano, tak to vypadá, pokud jen namátkou projdete několik článků a informací v médiích za poslední měsíce. Vedle toho, že mu bývají za vinu kladeny církevní restituce v podobě, o kterou se vede ostrý spor, ve středu se mu na hlavu sneslo i další provinění. Může prý totiž za současnou kauzu s nebezpečným metylalkoholem.

Marek Benda může za otravy metanolem, udeřil John a ODSák se brání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ODS Marek Benda při rozhovoru

Proč takové silné obvinění? „Mohli jsme dát policii zbraň proti černému trhu s alkoholem, ale novelu zákona smetl ze stolu Marek Benda,“ vysvětlují poslanci Věcí veřejných v čele s Radkem Johnem.

Ten dodal, že prý bylo možné v rámci projednávání velmi jednoduše rozvázat ruce policii. „Mohli jsme přijmout pozměňovací návrh, který už je připraven a který dává policii nové pravomoci," řekl ve středu při jednání poslanců předseda véčkařů John. Opatření jimi navrhované by určovalo, že trestná je i příprava trestného činu krácení daně, pokud probíhá ve spolupráci nejméně tří osob, nebo by vznikla škoda větší než 500 tisíc korun.

SLEDUJEME téma: Metylalkohol

Johnovu obvinění se však Marek Benda směje. „Myslím, že Radka Johna snad v této zemi nemůže nikdo brát už vážně, tak nevím, zda vůbec má smysl to nějak komentovat. Jisté je, že potřebuje najít a vypátrat nějakého viníka, tak se opřel do mě. Přitom jen logickou úvahou se dá argumentovat již jen tím, že já, Benda, opravdu nemám ve sněmovně nadpoloviční počet hlasů,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz.

Obvinění, které slyšely statisíce lidí...

Pravdou však je, že obvinění na jeho hlavu padlo v hlavních Televizních novinách televize Nova, které sleduje každý den víc než milion Čechů. A John si rozhodně servítky nebral. Podle něj prý totiž Marek Benda dlouhodobě bojuje proti zákonu o přípravě trestného činu krácení daně. „Proč tomu tak je, to se musíte optat jeho," řekl doslova pro Tn.cz.

Vysvětlil pak ještě, že úprava by směřovala především na organizované skupiny, které jsou při přípravě trestných činů velmi těžko postižitelné. „Policie má často signály, ale nemůže konat," dodal k současné situaci John s tím, že by tak policie už mohla zasáhnout ve stadiu, kdy zločinecké skupiny chystají suroviny či organizují stáčírny. Také by to podle něj zabránilo výrazným daňovým únikům.

SLEDUJEME téma: Prohibice

Podle Marka Bendy se však zmiňovaný pozměňovací návrh objevil ve sněmovně dost náhle a skutečně v něm šlo o posilování pravomocí policie a státních orgánů, ovšem v míře, kterou Benda a s ním i ostatní poslanci odmítají zřejmě akceptovat. „Šlo například o nasazování většího množství odposlechů, to je nepřípustné, zvlášť když se dá tušit, že za touhou prosadit tyto změny opět stojí nějaké lobbistické skupiny,“ dodal pro ParlamentníListy.cz osočený poslanec Benda.

Odposlechy a zase odposlechy - pomohou dostat se mafii na kobylku?

Pravdou je, že skutečně druhým klíčovým bodem „véčky“ navrhované novely je podle Johna umožnit orgánům činným v trestním řízení využití odposlechů. Policie se prý totiž často dostane ke koncovému článku mafie, najde místo, kde se prodávají nelegální cigarety a pančovaný alkohol, ale nemá prostředky na to, aby se dostala od drobných prodejců k hlavě mafie.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …