John: Je nezbytné poskytnout policii maximum vyšetřovacích pravomocí

17.09.2012 21:47

Jsme svědky velké tragédie, která hluboce zarmoutila celou Českou republiku. Již přes 20 lidí se stalo obětí otravy metanolem.

John: Je nezbytné poskytnout policii maximum vyšetřovacích pravomocí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Je správné, že probíhají kontroly a jsou odhalovány nelegální palírny alkoholu. Je správné, že padají obvinění kvůli černému obchodu s alkoholem a je rovněž správné, že celníci jedou doslova v plné polní, kontrolují provozovny napříč republikou ve velkém a nemilosrdně trestají porušení zákona.

„Stávající situace bohužel není ničím novým. Již v roce 2008 se objevila konkrétní novinářská odhalení, kde 50% lihových nápojů v Moravskoslezském kraji bylo pančovaných. Od té doby však nebyly provedeny žádné nápravné kroky. Přicházím proto s představením konkrétních opatření Věcí veřejných k zamezení bujení černého trhu s alkoholem a omezení lihové mafie.“ říká Radek John, předseda VV a dodává, že je třeba se podívat na podstatu problému, kterou je obrovské množství originálních kolků na černém trhu.

„Na rozdíl od kolkovného na cigarety, které je již více jak 10 let placeno výrobcem cigaret ve výši 40 korun za jeden kolek, platí výrobce alkoholu pouze 30 haléřů. Z tohoto důvodu, se cigaretář ke kolku chová jako k cenině, a nedochází k nekontrolovatelnému pohybu originálních kolků cigaret na černém trhu. Zatímco u alkoholového kolku je náklad zcela minimální. A nejen to, pokud výrobce prohlásí, že kolky například ztratil, jsou mu bez potíží a jakékoliv kontroly vydány nové. Z tohoto důvodu je v oběhu velké a nekontrolované množství kolků, které jsou zneužívány pro distribuci pančovaného alkoholu. Tím, že ponecháme cenu kolku ve výši 30 halířů, pašování alkoholu rozhodně nezamezíme. Vina v tomto případě padá na hlavu Ministerstva financí, které je na situaci dlouhodobě a opakovaně upozorňováno, přesto však situaci neřeší.“ pokračuje John.

Jako první účinné a rychlé řešení navrhují Věci veřejné zpoplatnění kolku na alkohol po vzoru praxe u cigaretových kolků.

Řešení druhé, které Věci veřejné nabízí, spočívá v zavedení trestní odpovědnosti za přípravu daňových trestních činů a v dalším rozšíření trestnosti v případě, že se jedná o organizovanou skupinu.

Třetím účinným opatřením je rozšíření možnosti operativního pátrání. „K celé věci by nedošlo, pokud bylo možné nasadit operativní techniku ve chvíli nalezení pančovaného alkoholu. Policejní orgán se na stopu lihovým gangům, které se zabývají ilegální výrobou padělaného a nezdaněného alkoholu, dostane prostřednictvím nasazení operativních technik, jako jsou odposlechy a záznamy telekomunikačního provozu včetně použití agentů. Je to jediná skutečně účinná možnost, jak rozkrýt celou síť lihové mafie od koncových prodejců, přes dodavatele až po výrobce a organizátory. Tento postup představuje obrovský rozsah sledovací a operativní práce, která tvoří základ pro efektivní odhalování organizovaných skupin, zabývajících se daňovými podvody.

Jsem tedy připraven podat v nejbližších dnech pozměňovací návrh k projednávanému trestnímu zákoníku, jehož cílem bude především usnadnit policii rozkrývání mafiánských struktur nelegálních distributorů alkoholu.

Možná vám tato řešení přijdou přísná, avšak situace je velice vážná, nese v sobě znaky systémového selhání, a proto je třeba jednat rychle a razantně.

Vedle exemplárních trestů pro ty, kteří se na tomto organizovaném zločinu s metanolem podílí, je nezbytné poskytnout polici maximum vyšetřovacích pravomocí k rozkrytí a vymícení této velmi závažné kriminální činnosti.“ uzavírá Radek John.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…