Nahrávka v kauze Parkanová: Jiní mluvili, ona mlčela. A kšeft byl posvěcen

01.10.2012 8:21

Jak to chodilo na Ministerstvu obrany v časech „vlády“ Vlasty Parkanové, názorně ukazuje nahrávka z porady vedení ministerstva, kterou získal server Česká pozice. Na oficiálně pořizované nahrávce se projednává nákup letounů CASA a hlavní slovo mají ministerští náměstci Martin Barták a Jaroslav Kopřiva. Zejména první náměstek Barták velmi rázně stíral oponující argumenty.

Nahrávka v kauze Parkanová: Jiní mluvili, ona mlčela. A kšeft byl posvěcen
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA a Parkanová, koláž

Ministerská porada o nákupu taktických letounů byla jednou z posledních porad, které na ministerstvu absolvovala ministryně Vlasta Parkanová. Topolánkova vláda, jejíž byla členkou, byla v té době již v demisi. Přesto však podle serveru Česká pozice působila dojmem nezasvěceného nováčka, který debatu pouze moderuje a neklade zásadnější věcné dotazy.

Na schůzku byl přizván i zástupce generálního štábu, generál Josef Prokš, v té době zástupce jeho náčelníka Vlastimila Picka. Jeho postoj lze vyjádřit jako mírně souhlasný. „Potřebujeme urgentně nahradit zastaralé stroje, takže tady ten letoun vítáme. A všechny naše požadavky a všechny naše připomínky byly akceptovány, takže my jsme pro,“ uvedl generál.

Výrazně opatrnější byl Bohuslav Dvořák, ministerský ředitel odboru vzdušných sil. Ten Prokšovy argumenty nepřímo vyvracel. Zejména srovnával Casy s konkurenční nabídkou italských letounů Spartan. „Co se týká samotnýho doletu a užitný hmotnosti, tak letoun C-27 Spartan vychází lépe,“ uvedl.

Ohledně Cas navíc namítl, že nejsou vhodné pro přelety do vzdálenějších destinací, třeba do Afghánistánu. Náměstek Martin Barták se jej následně zeptal, zda letouny Casa dokáží doletět z Prahy do Kábulu. Dvořák mu vysvětlil, že například polská armáda sice s Casami do Afghánistánu létá, ale musí za letu doplňovat palivo. „Jasně. Takže, jako ta odpověď, bez těch ostatních doplňků je: Bude-li někdo tvrdit, že ten letoun nedoletí z Prahy do Afghánistánu, tak to není pravda,“ uzavřel debatu ministr Barták.

Druhým vehementním obhájcem kontraktu byl ministerský náměstek pro vyzbrojování Jaroslav Kopřiva. „V průběhu vyjednávání, které bylo velmi náročné, se podařilo docílit podmínek, které jsou podle názoru předkladatele, tedy mě, výhodné,“ řekl v debatě. Za klíčové považoval to, že se konečně podařilo najít relevantního kupce pro letouny L-159.

První náměstek Barták v této souvislosti rovnou mluvil o „historickém úspěchu.“ Podle něj je to vůbec poprvé, kdy se podařilo tento český produkt udat někomu do zahraničí a v tomto směru se jedná o historický průlom. Nikdo jiný prý o L-159 neměl zájem. Z dalších zjištění je však známo, že konkurenční italská společnost Alenia tento zájem měla a její ředitel kvůli tomu dokonce psal premiéru Topolánkovi.

Na závěr diskuse se hlasovalo a kontrakt na Casy byl ministerskou generalitou schválen jednohlasně. Pro hlasovala i ministryně Parkanová, která jinak do diskuse příliš nevstupovala. Jejím nejzásadnějším vystoupením byl elementární dotaz na náměstka Kopřivu, co je „sada pro odloučení.“ Na cenu kontraktu nebo jeho výhodnost se za celou debatu nezeptala. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…