David Rath popsal, jak se mu žije: Zapáchám potem. Umřu tady

02.10.2012 6:43

Další dávku emocí z litoměřické vazební věznice přinesl úterní bulvár. Ukázky z „vězeňského románu“ poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha tentokrát popisují jeho dojmy z vězení, kde se pije „nafta“ a v letních měsících to tam smrdí jak v pavilonu opic.

David Rath popsal, jak se mu žije: Zapáchám potem. Umřu tady
Foto: hns
Popisek: David Rath v cele, fotokoláž

„Zírám na poplivanou a počmáranou stěnu. Pět kroků ke dveřím, pět k mřížím na okně. Kroky víří chuchvalce prachu a špinavý igelitový závěs okolo zašlé záchodové mísy,“ začíná na stránkách deníku Blesk další ochutnávka z románu psaného přes mříže.

„Proč já, co jsem udělal špatně?,“ ptá se vězněný Rath sám sebe. „To se nedá vydržet, co mám udělat, já chci domů. Umřu tady,“ zoufá si.

Pak popisuje, jakým způsobem probíhá vydávání jídla. „Plechovým okýnkem uprostřed dveří mi podávají skoro polovinu bochníku chleba v celofánu a kousek margarínu k tomu. „Naftu?“ zní česko- vietnamský dotaz. „Ne, děkuji,“ odmítám místní vězeňské černé pití, které je bůhví z čeho. Říkají mu nafta,“ píše o vězeňské variaci na kávu.

„V cele je odpoledne skutečně příšerné vedro. Nelze vyvětrat, před mřížovaným oknem je plexisklový dekl, fungující jako skleník, a bytelné plechové dveře se nemohou otevřít. Vzduch se ani nehne,“ vykládá poslanec. Urgence o vyvětrání prý bachaři odmítají s tím, že má být rád, protože o patro výš prý vloni bylo až šedesát stupňů.

„Cítím, jak kysele zapáchám potem. Sprcha dvakrát týdně v těchto vedrech je fakt síla,“ píše Rath. V celách pro šest vězňů to podle něj musí vypadat jak v pavilonu opic. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…